Obrněné „ano“. Bezpečnostní opatření na Harryho svatbě vyjdou na 870 milionů korun

Horizont ČT24: Bezpečnostní opatření kolem královské svatby (zdroj: ČT24)

Anglický Windsor se už za týden oblékne do svatebního. Své „ano“ si zde řekne druhorozený syn prince Charlese Harry se svou snoubenkou, herečkou Meghan Markleovou. Městečko i stejnojmenný zámek, který dal jméno celé panovnické dynastii, ale kromě svatebního veselí čekají i jedny z největších bezpečnostních manévrů v historii.

Policie odhaduje, že 19. května do městečka na královské svatební veselí dorazí na sto tisíc lidí. Zatímco obchodníci si mnou ruce, přeplněné ulice jsou nepříjemnou vyhlídkou pro ty, kteří mají na starosti bezpečnost královské rodiny, přihlížejících návštěvníků a místních obyvatel.

„Ve windorských ulicích bude v ten den velmi málo místa. Hodně lidí bude na balkonech, přihlížející za zábranami budou stát v pěti i šesti řadách za sebou,“ líčí očekávanou událost bývalý bodyguard princezny Diany Ken Wharfe.

A právě cesta ulicemi, kterou Harry a Megan po obřadu absolvují, bude pro novomanžele představovat vůbec nejriskantnější okamžik jejich svatebního dne. Za hezkého počasí se totiž povezou v otevřeném kočáře uprostřed davu.

„Je to víc než výzva, protože v podstatě každý v davu je potenciálním teroristou,“ upozorňuje bývalý velitel londýnské policie Bob Broadhurst, který před sedmi lety v den svatby prince Williama a vévodkyně Kate stál v čele londýnské policie.

Horizont ČT24: Výnosná královská svatba (zdroj: ČT24)

Policie už měsíc pročesává ulice

Výbušninu je možné ukrýt kdekoliv, a v ohrožení mohou být nejen svatebčané, ale i sami návštěvníci; ulice Windsoru proto už přes měsíc prochází jednotky se speciálně cvičenými psy a kontrolují telefonní budky, předzahrádky, parky i kanály.

„Dostali jsme tým policejních psů na vyhledávání výbušnin. Prohledáváme ulice a snažíme se, aby byly pro turisty a lidi, kteří sem dojedou, co nejbezpečnější,“ vysvětluje velitel policejních psovodů seržant Andy Turner.

Projíždějící vozy pak od začátku května monitoruje speciální systém na rozpoznávání registračních značek. Na ocelové zátarasy proti případnému útoku automobilem padne v přepočtu přes 60 milionů korun. Celkové náklady na zabezpečení svatebního dne se mají vyšplhat na rekordních 870 milionů korun.

„Scotland Yard bude pracovat s policií ve Windsoru, aby událost proběhla bez problémů,“ doplňuje Ken Wharfe. 

Spor o osud bezdomovců u Windsoru kvůli královské svatbě (zdroj: ČT24)