Abdeslam dostal za pokus o vraždu tří policistů dvacet let vězení

Události: Abdeslam dostal 20 let za mřížemi (zdroj: ČT24)

Salah Abdeslam, jediný přeživší podezřelý z teroristických útoků v Paříži, byl odsouzen k 20 letům vězení za pokus o vraždu tří belgických policistů při razii v roce 2016 v Bruselu. Kromě Abdeslama belgický soud poslal do vězení rovněž na 20 let tuniského islamistu Sofiana Ayariho.

Oba muži byli uznáni vinnými z pokusu o vraždu „s teroristickým charakterem“ a z nedovoleného držení střelných zbraní. Osmadvacetiletého Abdeslama soud uznal vinným z podílu na střelbě na belgické policisty během protiteroristické razie v bruselské čtvrti Forest v březnu 2016. Policie se tehdy Abdeslama pokoušela zadržet kvůli podezření, že se podílel na atentátech z Paříže, při kterých zemřelo 130 lidí.

Po prvním neúspěšném pokusu, při kterém došlo ke střelbě, policie Abdeslama dopadla o několik dní později v bruselské čtvrti Molenbeek. Pár dní poté spáchali jiní teroristé na bruselském letišti a v metru útoky, při kterých zemřelo 32 lidí.

Zpravodaj ČT Lukáš Dolanský k průběhu soudu s Abdeslamem (zdroj: ČT24)

Soudkyně bruselského soudu na počátku čtení rozsudku odmítla žádost Abdeslamova obhájce, podle kterého měl být jeho klient obžaloby zproštěn kvůli procesním nedostatkům. Ve snaze dosáhnout nižšího trestu pro svého klienta obhájce Sven Mary Abdeslamův čin označoval také za „spontánní“ kriminální čin ve snaze uniknout policii a odmítal spojitost s terorismem.

Ani s tím se soudkyně neztotožnila a uvedla, že se spojitost s terorismem podařilo jasně prokázat. Uložením nejvyššího možného trestu dvaceti let za mřížemi vyhověla žádosti státního zastupitelství.

Abdeslam odmítal u belgického soudu vypovídat. Na počátku procesu pouze prohlásil, že se bude hájit mlčením. Ani v pondělí na vynesení rozsudku nedorazil. Nyní je ve vazbě na severu Francie, kde očekává začátek procesu kvůli teroristickým útokům v Paříži z roku 2015, při kterých zemřelo 130 lidí.

Do soudní síně nepřišel ani Ayari. Navzdory jejich nepřítomnosti panovala u soudu přísná bezpečnostní opatření.

Jediný přeživší terorista atentátů je Francouz Salah Abdeslam, syn marockých přistěhovalců, kterého zatkla belgická policie 18. března 2016 v Bruselu, krátce před teroristickými útoky v tomto belgickém hlavním městě, které si vyžádaly 32 obětí a do kterých byl Abdeslam podle belgických vyšetřovatelů také zapletený.

Abdeslam v přípravě a provedení pařížských atentátů hrál podle vyšetřovatelů klíčovou roli a 27. dubna 2016 byl vydán do Francie. Francouzská prokuratura ho následně obvinila z členství v teroristické organizaci, z vražd, z únosu, z držení výbušnin a zbraní.

Na konci června 2016 belgické úřady vydaly Francii Abdeslamova společníka Hamzu Attoua, který Abdeslama přivezl zpátky z Paříže do Bruselu. Belgická policie zatkla Attoua v bruselské čtvrti Molenbeek při razii, která následovala po masakru v Paříži. V červenci potom belgické úřady předaly k trestnímu stíhání do Francie další dva muže, kteří údajně na útěku pomáhali Abdeslamovi.

Za hlavního organizátora pařížských masakrů je označován Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud (28), který zahynul 18. listopadu 2015 (pět dní po útocích) při policejním zásahu na pařížském předměstí Saint-Denis. Při zásahu zahynula také sebevražedná atentátnice, kterou byla podle policie Abaaoudova sestřenice Hasna Aitboulahcenová. Ministr vnitra Bernard Cazeneuve oznámil, že úřady netušily, že je Abaaoud v Evropě. Stál za několika zmařenými atentáty ve Francii. Abaaoud radil dalším islamistům, aby ze Sýrie do Evropy cestovali přes Prahu, čímž se měli snáze vyhnout odhalení.

Součástí skupiny, která má na svědomí útoky, jsou také čtyři muži, které obžalovalo nebo vydalo do Francie Rakousko. Jedná se o Maročana, dva Alžířany a jednoho Pákistánce. Všichni se vydávali za uprchlíky a do Evropy přišli po takzvané balkánské stezce.

Záběry mladíka, který může být hledaný Abdeslam
Zdroj: ČTK/AP