Ruským úřadům došla trpělivost. Po tragédii v Kemerovu nařídily důsledné kontroly a cvičné evakuace

Události: Kontroly protipožární bezpečnosti v Rusku (zdroj: ČT24)

Ruští hasiči od začátku dubna nacvičují evakuaci lidí v obchodních centrech. Po tragédii v sibiřském Kemerovu, kde při požáru zemřelo 64 lidí, se zaměřují hlavně na kinosály. Kontroloři navštívili v celé zemi 38 tisíc objektů a v každém druhém našli závady. Celkem jich bylo 140 tisíc.

Podle bezpečnostního experta Vadima Korobka se hasiči řídí zastaralými předpisy, navíc nefunguje spolupráce mezi jednotlivými složkami systému. „Přijde bezpečnostní kontrolor a snaží se řešit protipožární ochranu tak, jak si to sám představuje. Jenže schází systém,“ poukazuje Korobko.

Kontroloři se snaží zabránit požáru, jaký vypukl v Kemerovu. Ukázali proto na nedostatky, které dosud nikomu roky nevadily. Například při kontrole v Ufě inspektor zjistil, že hlavní dveře jsou příliš úzké.

Starosta Ufy Irek Jalalov následně pohrozil, že nesplnění bezpečnostních předpisů bude přísně trestat a nařídil cvičné poplachy: „Nenacvičujte ale evakuaci v osm nebo devět ráno, kdy v objektech nejsou lidé. Vyhlaste ji ve špičce, kdy je v obchodním centru plno.“

Počet obětí požárů v Rusku
Zdroj: ČT24

Rusko patří podle statistik k zemím, kde při požárech umírá nejvíce lidí. Šestkrát více než ve Spojených státech a dvanáctkrát více než ve Velké Británii. Plameny si ročně vezmou na deset tisíc životů. Březnový požár v Kemerovu patřil k nejtragičtějším.

Stát proto chce lidi o důkladných kontrolách podrobně informovat a přesvědčit je, že úřady dělají maximum pro větší bezpečnost.

Dosud bylo běžné, že únikové východy byly zamčené a nevědělo se, kdo má klíč. Dveře, které měly být otevřené, byly zavřené. Požární čidla a signalizace nefungovaly. Hydranty byly poškozené, únikové cesty neoznačené. „Po ukončení kontrol na základě analýzy výsledků budou oznámeni viníci,“ slibuje prokurátorka Olga Jerusalimovová.

Na soud už čekají i ti, kteří vědomě nedodrželi bezpečnostní předpisy při požáru obchodního centra v Kemerovu.