Bílý dům slibům Kima nevěří. Může to být past, tuší Trumpovi poradci

Bílý dům se staví skepticky k oznámení Severní Koreje o plánech na zmrazení zkoušek jaderných zbraní a uzavření jaderné střelnice. Napsal to list The Washington Post. Podle činitelů Bílého domu může jít o past před severokorejsko-americkým summitem plánovaným na květen nebo počátek června. Před přílišným optimismem spojeným se sliby Severokorejců varoval na Twitteru i prezident Donald Trump.

Severokorejská agentura KCNA podle jihokorejských médií v sobotu oznámila, že KLDR zastaví své jaderné testy a mezikontinentální starty balistických raket a uzavře jadernou testovací střelnici. Podle KCNA Kim Čong-un zdůvodnil tento krok tím, že nyní KLDR zaměří úsilí na hospodářský růst a na mír na Korejském poloostrově.

„Jsme ještě hodně daleko od řešení (otázky) Severní Koreje, možná všechno vyjde, možná ne – to ukáže až čas… Ale práce, kterou dělám nyní já, měla být vykonána už dávno!“ napsal Donald Trump, podle jehož předchozích vyjádření přiměl Pchjongjang k jednání až tvrdý postoj současné americké vlády. Prezident již v minulosti kritizoval předchozí vládu, která podle něho KLDR příliš ustupovala, což prý k ničemu nevedlo.

Trump severokorejský slib dříve uvítal jako dobrou zprávu pro Severní Koreu a svět a velký pokrok. Jeho poradci ale v soukromí upozorňují, že slib Kima je zajímavý spíš tím, co neobsahuje - přímý závazek jaderného odzbrojení, napsal The Washington Post.

Poměrně málo závažný slib, který může rychle padnout, má podle amerických poradců vyvolat dojem, že Kim se chová rozumně a usiluje o kompromis. Požadavky, které KLDR bude žádat výměnou, by pak bylo ze strany USA obtížné odmítnout.

Kim Čong-un a Donald Trump
Zdroj: Reuters

Západ se poučil, slibům nebude věřit

Kimův slib americké experty překvapil. Čekali spíš, že severokorejský vůdce před summitem osloví poselstvím lid své země. Kimův odkaz na plány hospodářského povznesení KLDR naznačuje, že jeho cílem je zmírnit hospodářské sankce. Z dřívějších případů, kdy Severní Korea porušila své sliby, když Západ sankce uvolnil, se ale Washington už poučil, řekli poradci Bílého domu washingtonskému listu.

Někteří analytici doporučují, aby americká vláda vzala mlčky na vědomí, že Severní Korea po třiceti letech vývoje jaderné zbraně nepřijme okamžité kroky k tomu, aby zbrojní program zastavila.

Jiným řešením by mohlo být zavedení limitů, které by Pchjongjangu umožnily zachovat si určitou jadernou moc a zároveň by omezily sílu náloží a počet nosičů. Obě země by zároveň pracovaly na zvýšení vzájemné důvěry, což by mohlo vést k vážnějším rozhovorům o odzbrojení, píše The Washington Post.