„Snílci“ si o životě v USA stále mohou nechat jenom zdát. Politici o jejich osudu stále nerozhodli

Události: Snílci stále čekají na rozhodnutí politiků (zdroj: ČT24)

Americký Senát zablokoval tři návrhy, jak řešit osud stovek tisíc mladých ilegálních imigrantů. V rámci programu DACA jsou zatím ve Spojených státech legálně. I když zákonodárci tvrdí, že se chtějí dohodnout, konsenzu se zatím nepřiblížili. Reforma imigračního systému, o které se debatuje desítky let, je stále v nedohlednu.

Dnes 22letá Stephanie přišla s rodiči do Spojených států z Hondurasu, když jí byly čtyři. Už skoro rok je v programu DACA. Díky němu se deportace bát nemusí, za třináct měsíců jí ale členství v programu končí a není jisté, zda se dočká prodloužení. „Doufám, že pro nás bude nějaká jiná dohoda nebo program,“ věří. 

Několik členů její rodiny už úřady nuceně vystěhovaly. V rodném Hondurasu dávno vše opustili, a proto žijí v Mexické Tijuaně, na hranicích se Spojenými státy. Stephanie přiznává, že se občas bojí, co ji čeká: „Ano i ne. Ano, protože tady žiji téměř celý život a vidím tady svoji budoucnost. Ne, protože jsem optimistka a vždy doufám v to nejlepší.“

Milionu a osmi stům tisícům mladých přistěhovalců chtěl prezident Trump dovolit získat občanství. Senát ale návrh zablokoval. Opozici se nelíbilo, že současně výrazně omezoval legální migraci a žádal navíc v přepočtu půl bilionu korun na stavbu zdi na pomezí s Mexikem.

První hraniční bariéra vyrostla na hranici mezi USA a Mexikem v roce 1994. Její překonání zabere maximálně deset vteřin. Druhý typ, který nechal v roce 2008 vybudovat prezident George Bush mladší, je dvakrát vyšší. A její překonání zabere maximálně dvakrát tolik času, tedy dvacet vteřin.

Stavba „Trumpovy“ zdi na hranicích USA a Mexika
Zdroj: Reuters/Jose Luis Gonzalez

Zeď stojí na třetině hranice mezi Mexikem a USA

Americko-mexická hranice je na tři tisíce kilometrů dlouhá. Ploty a zdi dnes stojí na jedné třetině. Nová bariéra se má táhnout 1600 kilometrů a být devět metrů vysoká. Trump původně sliboval, že ji zaplatí Mexiko. Jižní soused to odmítá, sám ale začal bránit lidem v jejím překonávání.

„Mexiko zvažuje změny své vlastní přistěhovalecké politiky, které budou mít dopad na nadnárodní imigraci,“ potvrdil americký viceprezident Mike Pence.

Bílý dům navrhl ukončení programu DACA. Soudy to ale zablokovaly. Bez politické dohody, jak status milionů ilegálních imigrantů dlouhodobě řešit, zůstávají lidé jako Stephanie a její rodina dál v nejistotě.