Její zničení málem v Izraeli rozpoutalo občanskou válku. Teď potopenou loď Altalenu možná našli

Události ČT: Příběh lodi Altalena (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Izraele oslavili Den nezávislosti. Podle židovského kalendáře je to v těchto dnech právě sedmdesát let od chvíle, kdy byl moderní Izrael založen. Na samém počátku poznamenala jeho vývoj první izraelsko-arabská válka. Nově vzniklému státu ale hrozil také občanský konflikt. V tehdejších událostech hrála důležitou roli loď Altalena, jejíž vrak byl sedmdesát let neznámo kde. Teď by možná mohl být objeven.

Sedm desetiletí prudkého rozvoje, hluboké modernizace, budování demokratického státu. Ale i obranných a útočných válek, palestinských povstání a terorismu, za které malý stát zaplatil 24 tisíci židovských obětí.

Ve stínu velkolepých oslav zůstávají temné okamžiky z roku 1948, kdy novorozenému státu hrozila občanská válka.

„Zničehonic nás zasáhla těžká palba armády. Begin běhal mezi námi a křičel: Neodpovídejte na palbu! První i druhý Chrám Izraele padly kvůli vnitrožidovské nenávisti,“ vzpomíná Joske Nachmias, který byl během vyhlášení státu bojovníkem ultranacionalistické milice Irgun.

Její velitel, pozdější premiér Izraele a laureát Nobelovy ceny míru Menachem Begin, nechal z Francie dovézt loď s tisícovkou dobrovolníků a tunami munice. Kvůli válce s Araby, kteří Izrael den po vyhlášení napadli. Plavidlo se jmenovalo Altalena.

Jenže tehdejší premiér země, David Ben Gurion, se obával, že si pravicové síly budují vlastní armádu. Vydal proto rozkaz zahájit na loď palbu.

„Loď začala vybuchovat. Begin říká: Ne, zůstanu tu, dokud všichni neskočíte do vody. Zavolal jsem dva chlapy a silou jsme na něj navlékli plovací vestu. I jednu na nohy, nevěděl jsem, jestli umí plavat. A strčil jsem ho z paluby,“ vypráví Nachmias.

Téměř nikdo 70 let netušil, kde Altalenu potopili

Vyhořelý vrak nechal později Ben Gurion odtáhnout nad hlubinu a potopit. Kam přesně, zůstalo sedmdesát let tajemstvím. Až doteď.

Tým Ronnieho Sada strávil hledáním roky, nyní shání peníze na záchrannou operaci. „Máme sonarové snímky dna, máme rybářské zprávy, které se předávají z generace na generaci. Identifikovali jsme dvě nebo tři nadějné pozice,“ říká expert na podmořské pátrání z Yam-Yafo Marine Project.

Bitva o Altalenu, která si vyžádala celkem devatenáct životů, nakonec nepřerostla v židovskou občanskou válku. V té době už ale Izrael bojoval na všech frontách proti útočícím arabským armádám i Palestincům. Ti si svou válečnou porážku a den národní katastrofy připomenou 15. května.