Marocký profesor se s parfémy dostal do Versailles, tvořil i pro Yves Saint Laurenta

Horizont ČT24: Příběh marockého parfémáře, který tvořil i pro Yves Saint Laurenta (zdroj: ČT24)

Začínal jako profesor v oboru ekologie rostlin, dnes má ve své alchymistické dílně v Maroku téměř 600 různých esencí, ze kterých míchá originální parfémy. S několika z nich se dostal i do největšího archivu vůní na světě ve Versailles. Před dvaceti lety si u něj objednal parfém také světově proslulý módní návrhář Yves Saint Laurent.

Svět vůní mu učaroval už jako dítěti, když s matkou nakupoval rostliny pro zahradnictví. Květiny, byliny a koření objevoval v marockých horách i pouštích, cestoval za nimi na jiné kontinenty, říká redaktorka ČT Blanka Závitkovská.

Největší inspirací pro jeho orientální parfémy je ale teď tržiště v Marrákeši. „Považuji tento trh za jakousi knihovnu vůní,“ uvedl tvůrce parfémů Abderrazak Benchaabane. Svoji laboratoř si postavil uprostřed rozlehlého sadu, kde může nasávat vůně stromů, pomerančů nebo jasmínu.

Marocký parfémář se inspiruje na trzích v Marrákeši
Zdroj: ČT24

Před dvaceti lety si u něj objednal parfém světově proslulý módní návrhář Yves Saint Laurent. Chtěl v něm cítit závan své zahrady, kterou koupil v Marrákeši od francouzského malíře. Základem jsou citróny a skořice.

„Kreativní práce na parfému podle mé představy začíná u malých náčrtů a různých testů, dokud nedosáhnu takové vůně, která mě uspokojuje,“ uvedl Benchaabane. Ve vlastním obchodě prodává šestnáct svých parfémů. Ty jsou už také součástí sbírek Osmotéky ve Versailles, největšího archivu vůní na světě.

Sám před osmi lety založil Muzeum výroby a historie parfémů v Maroku. „Hodně dětí, které sem přijdou a zúčastní se workshopů k vytvoření parfémů, je možná jednou budou vyrábět,“ myslí si Benchaabane. Prorazit na mezinárodní trh se ale nechystá. Je místní legendou a chce, aby jeho parfémy voněly atmosférou královského Marrákeše, dodala Závitkovská.