Orbán by se mohl stát hrobařem EU, varují média. K vítězství mu ovšem blahopřála Varšava i Berlín

Staronovému maďarskému premiérovi k vítězství v nedělních volbách pogratuloval předseda polské vlády Mateusz Morawiecki i německá kancléřka Angela Merkelová. Český premiér v demisi Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman ke gratulacím připojili zmínku o prohloubení vzájemná spolupráce. Německá a slovenská média mezitím hodnotí Orbánovo vítězství kriticky, a ta první zmíněná dokonce varují před orbanizací Evropy.

K výraznému vítězství strany Fidesz a obhájení premiérského postu v maďarských parlamentních volbách v Maďarsku blahopřál Viktoru Orbánovi mezi prvními Viktoru Orbánovi předseda polské vlády Mateusz Morawiecki. Vedení obou zemí v posledních letech Evropská komise kritizuje kvůli autokratickému způsobu vládnutí a silnému protimigračnímu postoji.

„Blahopřeji premiérovi Viktoru Orbánovi k třetímu vítězství v parlamentních volbách v řadě. Cesta k reformám nikdy není snadná. Podpora většiny společnosti ale ukazuje, že stojí za to takové úsilí vyvíjet,“ napsal Morawiecki na Twitteru.

K Orbánovi gratulaci vyslala i německá kancléřka Angela Merkelová se slovy, že Budapešť se na Berlín může spolehnout jako na dobrého partnera.

K úspěchu šéfovi Fideszu gratuloval také spolkový ministr vnitra a šéf Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer. „Mám radost z volebního úspěchu. Je to opakované jasné vítězství. Blahopřeji i jménem CSU,“ prohlásil v pondělí před novináři Seehofer.

Gratuloval Babiš i Zeman. Mluví o další spolupráci

Gratulace na Dunaj vyslal i premiér v demisi Andrej Babiš, který Orbánovo vítězství označil za přesvědčivé.

Prezident Miloš Zeman poslal Orbánovi blahopřejný telegram a zmínil se v něm o možném prohloubení spolupráce ve střední Evropě. 

„Jsem přesvědčen, že střední Evropa disponuje nemalým potenciálem k prohloubení vzájemné kooperace bilaterálně i na mezinárodních fórech. Pevně věřím, že ještě v průběhu tohoto roku najdeme vhodnou příležitost ke společnému setkání a k upevnění česko-maďarského přátelství,“ uvedl. 

Polský tisk: Orbánovo vítězství posílí populisty v Polsku i Česku

Zatímco politici zůstávají u gratulací, v případě Seehofera až přátelsky laděných, kritické tóny zaznívají od médií.

Polský opoziční list Gazeta Wyborcza (GW) uvedl, že vítězství populistické politiky Viktora Orbána je příslibem do budoucna i pro polskou vládnoucí stranu Právo a spravedlnost a čerpat z něj mohou také populisté v dalších zemích regionu včetně Česka. Polští komentátoři vesměs spojují Orbánův triumf s dlouhodobou neschopností maďarské opozice přilákat voliče.

„Orbánovo vítězství znamená zakonzervování jeho systému, který bude ovlivňovat celý region střední a východní Evropy a z něhož budou, stejně jako dosud, ve velkém čerpat rovněž populisté v Polsku, Česku či na Slovensku,“ napsal komentátor liberální GW, podle něhož je výmluvné, že mezi prvními gratulovali maďarskému lídrovi vedle polského premiéra Mateusze Morawieckého evropští xenofobní populisté Marine Le Penová či Geert Wilders.

Maďarští voliči podle polských médií vyslyšeli Orbánovo volání po zemi bezpečné před stále hrozícím přílivem migrantů a nepodléhající diktátu Bruselu. Komentátoři soudí, že lze čekat pokračování politiky, kterou sám Orbán nazval „neliberální demokracií“. Někteří komentátoři pak vidí za Orbánovým triumfem i roztříštěnost maďarské opozice, které chybí jasný a charismatický lídr.

Německá média varují před orbanizací Evropy

Ještě razantnější odsouzení zaznívá od německých médií, podle nichž populista zůstává u moci a Evropě teď hrozí orbanizace.

Když se dá dohromady příliš mnoho států, které nepojí shoda na hodnotách, pak se z jejich spolupráce nutně stane bezzubý debatní klub.
server Die Welt

Orbán by se mohl stát hrobařem EU, obává se například Die Welt a konstatuje: „Se svojí vizí ,neliberální demokracie‘ si Orbán podrobil Maďarsko.“ 

„Jeho volební vítězství ho posiluje, aby maďarskou vůdcovskou demokracii vyvezl do celé Evropy. A má učenlivé žáky, jak se ukazuje v Polsku a dalších státech Visegrádu,“ míní deník, podle něhož to může být vážný problém pro celou Evropskou unii. Stejné obavy sdílí i server Spiegel Online.

List Süddeutsche Zeitung a Frankfurter Allgemeine Zeitung předvídají, že maďarská vláda svou politiku vůči Evropské unii nezmění. „EU se musí po Orbánově volebním vítězství připravit na pokračující těžkosti ze strany Maďarska,“ míní Süddeutsche, podle které se to týká jak maďarským premiérem deklarované „neliberální demokracie“, tak jeho uprchlické politiky.  

Maďarsko je rozdělené. Orbán vyhrál díky fake news, píše slovenský tisk

Slovenský Denník N píše, že maďarská společnost zůstává po dalším Orbánově vítězství stále rozdělená. Opozice dostala ještě méně hlasů, než se předpokládalo. Jediné místo, kde výrazněji uspěla, bylo hlavní město Budapešť. Z osmnácti volebních obvodů tady získal opoziční kandidát dvanáct.

Zpravodajský server Sme si všímá toho, že Orbánovi k vítězství pomohla dezinformační volební kampaň a propaganda proti miliardáři Georgovi Sorosovi. Všímá si, že Viktor Orbán obviňoval nevládní organizace, že chtějí do Maďarska přivést miliony uprchlíků a destabilizovat celou zemi. 

Události: Volby v Maďarsku znovu vyhrál Orbán, Evropa nejásá (zdroj: ČT24)