Britové prověřují tajemného Rusa, který cestoval v letadle se Skripalovou dcerou. Rozvědka už tuší místo výroby jedu

Události ČT: Prohlášení Julije Skripalové (zdroj: ČT24)

Britská tajná policie podle bulvárního deníku The Daily Mail prověřuje totožnost Rusa, který den před otravou bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala cestoval ve stejném letadle, v němž Skripalova dcera Julija jela z Moskvy do Londýna. Dvojice byla otrávena jedem novičok. Podle listu The Times britská rozvědka zřejmě zná místo jeho výroby. Do případu se chce vložit také Marina Litviněnková, vdova po bývalém ruském agentovi otráveném v Londýně v roce 2006.

Prověřovaná ruská osoba podle britského listu strávila ve Spojeném království jen několik hodin, než se vydala na zpáteční cestu do Moskvy. Britští vyšetřovatelé zkoumají, za jakým účelem podezřelý člověk z Ruska do Británie přijel.

Podle zdrojů listu The Daily Mail policisté prověřují ještě několik dalších lidí cestujících v letadle s Julijí Skripalovou. „Jsme přesvědčeni, že je možné, že osoby zodpovědné za útok opustily zemi během několika hodin,“ řekl britskému listu informovaný zdroj.

Britská policie zatím v souvislosti s kauzou Skripalových nehovořila o konkrétních podezřelých, připomněl list. To podle něj nasvědčovalo tomu, že nervová látka byla do Spojeného království dopravena spíš poštou nebo ji z Moskvy dovezla Julija Skripalová ve svém zavazadle.

Litviněnkova vdova se chce do případu vložit

Do kauzy Sergeje a Julije Skripalových, otrávených počátkem března, se hodlá vložit Marina Litviněnková, vdova po bývalém ruském agentovi Alexandru Litviněnkovi otráveném radioaktivním poloniem před dvanácti lety.

Zběhlý agent ruské tajné služby FSB před smrtí ze své vraždy obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle vyšetřování existují důkazy, že Litviněnka otrávili bývalí ruští agenti Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj, které ale Rusko odmítlo vydat.

Litviněnkova vdova Marina, která žije v Británii, oslovila prostřednictvím britské stanice BBC Viktoriji Skripalovou, neteř Sergeje Skripala, která se hodlá do Spojeného království za svými příbuznými vydat. Podle BBC nabídla Viktoriji veškerou pomoc, protože se v minulosti ocitla v obdobné situaci.

Pětačtyřicetiletá Viktorija Skripalová, žijící v Jaroslavli, novinářům řekla, že chce v Británii mluvit hlavně se svou sestřenicí Julijí, která se už po otravě probrala z kómatu. Britští diplomaté v Moskvě jí prý slíbili víza a také řekli, že setkání by mělo být možné, pokud s ním Julija bude souhlasit.

„Chci vidět Juliji, poznat, jak na tom je, a zjistit, zda se chce vrátit do vlasti,“ řekla listu The Times. V telefonickém rozhovoru dala také najevo podezření, že by za otravou mohl být Julijin bývalý partner, který je prý lačný peněz.

Julija uvedla, že se cítí lépe

Ruská státní televize později odvysílala záznam hovoru s Julijí, který jí údajně poskytla Viktorija a ze kterého vyplývá, že se Skripalová rychle zotavuje a už brzy opustí nemocnici. Televize uvedla, že neručí za pravost nahrávky. „Vše je v pořádku. Teď (otec) odpočívá, spí. Všichni jsme zdravotně v pořádku. Nikdo nebyl nezvratně postižen. To je vše, brzy se odhlásím (z nemocnice). Vše je OK,“ měla říct Julija ve zmíněné nahrávce podle agentury Interfax.

Viktorija tvrdí, že jí Julija sama zatelefonovala ve středu večer, krátce poté, co si médiím postěžovala, že ještě nemohla se sestřenicí hovořit. Navštívit by ji chtěla v pondělí. „Viki, nikdo ti víza nedá,“ tvrdí údajně Julijin hlas na nahrávce. „Víš, jaká je situace. Uvidíme se později,“ dodala.

„Před týdnem jsem se probrala a s potěšením mohu uvést, že sílím každý den. (…) Jistě si uvědomujete, že celá záležitost je poněkud dezorientující, a doufám, že budete respektovat mé soukromí a soukromí mé rodiny během mé rekonvalescence,“ uvedla Julija v prohlášení, které zveřejnila londýnská policie.

The Times s odvoláním na nejmenovaný zdroj obeznámený s vyšetřováním dodaly, že Julija, jakmile se zotaví, bude moci sama rozhodnout, zda se vrátí do Ruska. Není podezřelá, a tak může svobodně odcestovat.

Britská rozvědka asi zná místo výroby novičoku

Skripal a jeho dcera byli nalezeni 4. března na lavičce před restaurací v Salisbury, oba v hlubokém bezvědomí. Podle britských vyšetřovatelů byli otráveni armádním jedem zvaným novičok, pravděpodobně ruského původu.

Britští výzkumníci v chemických laboratořích v Porton Down potvrdili, že šlo o novičok, původ látky ale nezkoumali. Podle britských i ruských expertů to ani není možné zjistit. „To protiřečí tomu, co jsme předtím slyšeli od britských politiků, a určitě to zvýší tlak na Británii, aby předložila další důkaz o tom, že stopy přesvědčivě vedou do Moskvy,“ řekl ve čtvrtek tajemník německého ministerstva zahraničí pro vztahy s Ruskem Gernot Erler.

Britský list The Times ale tvrdí, že britští vyšetřovatelé byli s použitím vědecké analýzy a zpravodajských informací schopni už ve dnech bezprostředně po útoku zdroj otravné látky identifikovat. Podle informací londýnského listu Britové věděli o existenci laboratoří, kde byl jed vyroben, už před útokem ze 4. března.

Bezpečnostní experti si nejsou stoprocentně jisti, ale o místě výroby jsou přesvědčeni s vysokou mírou pravděpodobnosti, píše The Times. Domnívají se rovněž, že Rusové prováděli testy s cílem zjistit, zda je novičok možné použít k vražedným útokům.

Dřívější informace ruských médií a expertů, kteří v armádních chemických laboratořích v sovětských dobách pracovali, hovořily o výrobě látky typu novičok v uzavřených městech Volsk a Šichany v ruském Povolží. Otravné látky se tam prý vyráběly v 70. a 80. letech minulého století. Některé zdroje jako možné místo výroby uváděly také středoasijský Uzbekistán, který byl do počátku 90. let součástí Sovětského svazu.

Případ rozpoutal diplomatickou válku s Ruskem. Ze solidarity s Británií vyhostila zhruba třicítka států na 150 ruských diplomatů, Moskva odpověděla recipročně. Od amerického velvyslanectví v Moskvě ve čtvrtek ráno odjely tři autobusy, které podle médií dopravily na letiště vyhoštěné diplomaty.