Požár obchodního centra v Moskvě má nejméně jednu oběť

Nejméně jednoho mrtvého si podle agentury TASS vyžádal požár v moskevském obchodním středisku, kde hořelo ve skladu hraček v nejvyšším podlaží. Z centra bylo evakuováno na šest stovek lidí, při zásahu se zranilo šest hasičů.

„Zraněný, evakuovaný z hořící budovy, zemřel v sanitce. Zachránit se ho nepodařilo,“ uvedl TASS s odvoláním na záchrannou službu. Úřady později upřesnily, že obětí je zaměstnanec nákupního střediska.

Zranění utrpělo také šest hasičů, dva z nich jsou ve vážném stavu.

Hlášení o ohni dostali hasiči krátce po půl jedné moskevského času (11:32 SEČ) a nebezpečnost požáru odhadli na druhý stupeň z pěti možných. Plameny zachvátily asi 80 metrů čtverečních.

Nákupní středisko, specializované na dětské zboží, bylo otevřeno v roce 2009. V nejvyšším poschodí je kromě skladů i herna. 

Rusko se stále vzpamatovává z tragického požáru zábavního centra v sibiřském Kemerovu, při kterém 26. března zemřelo 64 lidí včetně 41 dětí.

Kvůli požáru už bylo zatčeno několik osob včetně technického ředitele centra. Jako nejpravděpodobnější příčinu neštěstí, které je se svou bilancí jedním z nejhorších od rozpadu Sovětského svazu, označili vyšetřovatelé zkrat. Policisté také zjistili, že v budově řádně nefungoval automatický hasicí systém a že požární alarm vypnul jeden ze členů ostrahy, který následně také skončil ve vazbě.

Vydáno pod