V centrále YouTube v Kalifornii střílela rozzlobená youtuberka íránského původu, zranila tři lidi

Horizont ČT24: Několik zraněných při střelbě v centrále Youtube (zdroj: ČT24)

Americká policie zasahovala v sídle firmy YouTube v Kalifornii kvůli střelbě. Tři lidé utrpěli zranění – jeden je v kritickém stavu. Útočnicí byla žena íránského původu, která spáchala sebevraždu. Nasim Aghdamová z Jižní Kalifornie kritizovala YouTube za cenzuru, upozorňují americká média. YouTube, Instagram i Facebook po střelbě zrušily její účty.

Svědci sdělili, že přibližně třicetiletá žena spustila střelbu ještě před budovou – u terasy, kde lidé zrovna obědvali. Někteří zaměstnanci uvnitř sídla začínají okamžitě o události informovat na sociálních sítích. „Aktivní střelec v sídle YouTube. Slyším střelbu a vidím utíkat lidi, zatímco sedím u svého stolu. Teď jsme se zabarikádovali uvnitř v místnosti společně s kolegy,“ napsal na Twitteru jeden ze zaměstnanců.

Zasahující policisté krátce po poledni oblast uzavřeli a pomohli evakuovat zaměstnance. Šéf místní policie Ed Barberini následně uvedl, že během prohledávání komplexu objevili tělo mrtvé ženy, která patrně spáchala sebevraždu. „Věříme, že podezřelá se sama zastřelila. Budova je kompletně zajištěna. Nehrozí už žádné nebezpečí,“ konstatoval Barberini.

Záchranáři převezli do nemocnice tři lidi. Nikdo jiný kromě střelkyně nezemřel. „Přijali jsme celkem tři pacienty – dvě ženy a jednoho muže, který je v kritickém stavu,“ sdělil mluvčí nemocnice Brent Andrew. Obětem vyjádřil soustrast americký prezident Donald Trump.

Veganka a ochránkyně zvířat, které se nelíbila cenzura

Původně média uváděla, že žena postřelené znala, podle policie ale zatím není důkaz, že by si oběti vybírala cíleně. Také její rodina tvrdí, že v YouTube nikoho neznala. Agentura AP uvádí, že střelkyni bylo 39 let. V amerických médiích se objevila rovněž informace, že šlo o veganku zasazující se o práva zvířat.

Podle zdrojů NBC měla Aghdamová účet na YouTube, kde zveřejňovala videa kritizující tuto službu pro sdílení videí za cenzuru. V lednu loňského roku si měla kupříkladu stěžovat na „diskriminaci a filtraci“ ze strany YouTube, jež omezuje dosah jejích videí.

„Na YouTube ani žádné další stránce pro sdílení videí neexistují spravedlivé možnosti růstu (sledovanosti), váš kanál poroste, jen když oni budou chtít!!!“ napsala Aghdamová podle listu San Francisco Chronicle. „YouTube filtroval mé kanály, aby mi zabránil získat sledovanost,“ dodala.

O tom, že byla žena na YouTube rozhněvaná, řekl stanici CBS Los Angeles její otec Ismail Aghdam. Upřesnil, že se jí nelíbilo, že jí YouTube přestal platit za videa, která tam zveřejňovala.

Na možnou agresivitu youtuberky upozorňoval její otec

Svou dceru Aghdam několik posledních dní pohřešoval a vzhledem k jejím vzteku na videoportál se obával, že se něco mohlo stát, proto se obrátil na policii. Ta nakonec Aghdamovou v úterý ráno nalezla, jak nedaleko San Bruna spí v autě. Rodině pak policisté sdělili, aby na ženu dávala pozor.

Střelba v centrále YouTube
Zdroj: Elijah Nouvelage/Reuters

V kalifornském sídle YouTube pracuje asi 1700 zaměstnanců. „Jsme neuvěřitelně úzce spojená komunita uvnitř YouTube – připadáme si jako rodina. Naše srdce jsou teď s oběťmi a naše modlitby s jejich rodinami,“ prohlásil mluvčí YouTube Chris Dale.

Společnost Google, která YouTube vlastní, uvedla, že spolupracuje s úřady a jakmile bude mít k dispozici další informace, poskytne je veřejnosti.

Americká vláda už vyloučila, že by se jednalo o teroristický útok. Společnost YouTube zrovna minulý měsíc oznámila, že zakáže obsah propagující prodej zbraní, stejně jako videa, která učí, jak zbraně vyrábět.

Žena-střelkyně? Velmi neobvyklé

Za podobnými činy, při nichž jsou použity střelné zbraně, stojí v drtivé většině muži. Podle zprávy FBI došlo mezi lety 2000 až 2013 celkem ke 160 incidentům tohoto typu – jen v šesti případech byla ovšem pachatelem žena. 

Expertka věnující se střeleckým masakrům Jaclyn Schildkrautová pro stanici CBS News ale poznamenala, že tento případ nemusí být hodnocen jako masová střelba, neboť podle definice má takový útok bez započítání pachatele nejméně čtyři postřelené.