Němečtí státní zástupci chtějí vydat Puigdemonta do Madridu, navrhují vazbu

Státní zastupitelství v severoněmeckém Šlesvicku-Holštýnsku požádalo tamní soud o uvalení vydávací vazby na katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta. Podle serveru Spiegel Online státní zástupci po přezkoumání eurozatykače došli k názoru, že vydání pětapadesátiletého politika do Španělska je oprávněné. Bojovník za katalánskou nezávislost čelí v jihoevropské zemi obžalobě ze vzpoury a zpronevěry veřejných financí, za což mu hrozí desítky let vězení.

Pokud německý soud státnímu zastupitelství vyhoví, bude Puigdemont ve vydávací vazbě, dokud se nerozhodne o tom, zda je žádost Španělska o jeho vydání oprávněná. Vrchní zemský soud ve Šlesvicku-Holštýnsku by měl standardně rozhodnout do šedesáti dní od zadržení.

Obžalobě ze vzpoury vůdce katalánských separatistů čelí kvůli tomu, že loni na podzim v rozporu se španělskou ústavou uspořádal referendum o nezávislosti Katalánska, i když se dalo očekávat, že při něm dojde k násilnostem. Obžaloba ze zpronevěry veřejných financí se taktéž týká referenda o nezávislosti.

Spolková republika sice trestný čin vzpoury nezná, podle nejvyššího státního zastupitelství ve Šlesvicku-Holštýnsku je ale srovnatelný s německým trestným činem velezrady. Puigdemont tak může být vydán.

Politik obžalobu odmítá a tvrdí, že je politicky motivovaná. V den referenda o nezávislosti podle něj ze strany Katalánců nedošlo k žádnému násilí, které je ale předpokladem pro trestný čin vzpoury. Proti vydání do Španělska se Puigdemont může případně bránit i před německým ústavním soudem.

Katalánský politik byl ve spolkové republice zadržen koncem března, když se autem vracel z Finska do Belgie, kde do té doby žil v exilu. Němečtí politici dali opakovaně najevo, že do diplomaticky citlivého případu vstupovat nechtějí.