Izrael nevyšetří zabití palestinských demonstrantů, Erdogan nazval Netanjahua teroristou

K nezávislému vyšetřování zabití palestinských demonstrantů vyzvala OSN i Evropská komise (zdroj: ČT24)

Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman odmítl výzvy k vyšetření úmrtí patnácti Palestinců zabitých izraelskou armádou během pátečních protestů na hranicích Pásma Gazy. Informovala o tom agentura Reuters. Izraelští vojáci podle ministra jednali přiměřeně, když mířili pouze na násilné útočníky.

K nezávislému vyšetřování střetů vyzvali generální tajemník OSN António Guterres i šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. „Izraelští vojáci dělali, co bylo třeba. Myslím, že si naši vojáci zaslouží medaili,“ reagoval šéf izraelské obrany Lieberman pro armádní rozhlas. „A pokud jde o vyšetřovací komisi – žádná nebude,“ dodal.

Vedení radikálního hnutí Hamas, které vládne v Pásmu Gazy, v sobotu uvedlo, že pět ze zabitých Palestinců bylo příslušníky jeho vojenského křídla. Podle Izraele ale k Hamasu náleželo osm mrtvých a další dva byli členy jiných radikálních skupin.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil útok Izraele za nelidský a kritizoval Západ, který odsoudil tureckou vojenskou intervenci v syrském Afrínu, za dvojí přístup.

V neděli se pak opřel přímo do izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a nazval ho teroristou. „My máme co dělat s teroristy, vy ale nikoli, protože jste sami teroristický stát,“ vzkázal Erdogan Netanjahuovi na shromáždění se svými stoupenci v Adaně. „Jste okupantem. A jste také teroristou,“ dodal.

Palestinci usilují o návrat statisíců uprchlíků

Během týdne si Palestinci v Pásmu Gazy postupně začali stavět stany u hranic s Izraelem. V pátek pak zahájili protest nazvaný „Pochod za návrat (statisíců palestinských uprchlíků)“. Nejprve šlo o demonstrace vsedě, brzy se ale shromáždění vymklo kontrole.

Stovky Palestinců nereagovaly na výzvy organizátorů a izraelských vojáků a začaly zapalovat pneumatiky a házet kameny na příslušníky izraelské armády. Ti proti nim zasáhli. Protesty jsou plánované na více než šest týdnů a měly by podle plánu vyvrcholit v polovině května, v den výročí vzniku státu Izrael.