Přežila útok Tálibánu, teď se jako hvězda vrátila domů. Malala boj za vzdělání Pákistánek nevzdává

Malala navštívila rodné údolí, kde ji před lety postřelil Tálibán (zdroj: ČT24)

Pákistánská nositelka Nobelovy ceny míru Malala Júsufzaiová se po šesti letech vrátila do rodného údolí Svát. Její první návštěvu od chvíle, kdy ji těžce zranil Tálibán, provázela přísná bezpečnostní opatření. Teroristé dívku střelili do hlavy kvůli tomu, že se zasazovala o práva dívek na vzdělání a měla šířit západní hodnoty.

Júsufzaiová se již před dvěma dny sešla v Islamábádu s pákistánským premiérem Šahídem Chakanem Abbásím. Pákistáncům slíbila, že bude pokračovat ve svých aktivitách na podporu vzdělání dívek.

„Návrat do Pákistánu se ničemu nevyrovná. Byl to nejkrásnější a nejdůležitější den mého života, nikdy jsem nebyla z ničeho tak nadšená. Nikdy předtím jsem nebyla tak šťastná,“ prohlásila Malala, kterou do údolí Svát dopravil vrtulník.

Bezpečnost zajišťuje mladé aktivistce pákistánská vláda společně s armádou. Ta zablokovala i silnice vedoucí k jejímu domu ve městě Mingora. „Z celého srdce ji vítáme. Jsme hrdí, že po celém světě rozšířila povědomí o údolí Svát,“ zdůraznil místní student Sajid Khan.

Malala sepisovala svědectví z tálibánského světa od svých 11 let

Malala si začala v pouhých jedenácti letech psát anonymní deník o životě v područí Tálibánu pro BBC Urdu. V něm si stěžovala na útlak ze strany radikálů a vyzdvihovala právo pákistánských dívek na vzdělání.

Jejího počínání si ale všimli islamisté. V roce 2012 se tehdy patnáctiletou dívku pokusil přímo ve školním autobuse zavraždit jeden z příznivců hnutí Tálibán. Zranění tenkrát utrpěli i dva její přátelé.

Malala byla letecky přepravena do Británie, kde se podrobila sérii náročných operací. Pokus o umlčení nakonec přežila a její hlas v mezinárodním společenství naopak posílil. Jejím krédem je, že nejlepší způsob boje proti terorismu je vzdělat příští generaci.

„Jsem hrdá na svou víru a na svou zemi. Islám mě naučil, jak důležitý je mír. A jak důležité je vzdělání. První slovo Islámu, nebo první slovo Koránu, je IQRA (ykra), což znamená 'číst',“ upozornila dívka, která začala v roce 2017 studovat na slavném Oxfordu. V roce 2014 obdržela jako vůbec nejmladší osoba Nobelovu cenu míru.

Podle některých Pákistánců bere Malala slávu skutečným hrdinům

Ne všichni ve Svátu jsou ale z jejího návratu nadšení. „My jsme ti, kteří se postavili Tálibánu, bojovali s nimi. To naše domy byly zničeny. Mí čtyři strýcové a dva synovci byli zavražděni Talibánci. Brutálně umučeni. A nikdo se mě na to nezeptá. Může mi někdo ukázat jeden statečný čin, který Malala Júsufzaiová předvedla za posledních sedm, osm let – a který jsme neudělali za posledních padesát let?“ ptá se jeden z místních obyvatel Mohammad Nisar Khan.

Skupina soukromých škol dívku odsoudila „za antiislámskou a antipákistánskou ideologii“. „Je to absurdní a nedává to žádný smysl,“ reagovala Malala. „Jediné, co k tomu mohu říci, je, že miluji Pákistán, jsme Pákistánka a chci pro svou zemi lepší budoucnost,“ dodala.

Pákistánská armáda získala kontrolu nad údolím v roce 2009 a od té doby je v oblasti převážně klid. Přesto se teroristům podaří čas od času zaútočit – naposled před pouhými několika týdny.

Vydáno pod