Livia Klausová končí jako velvyslankyně na Slovensku, na vlastní žádost

Livia Klausová končí na vlastní žádost jako velvyslankyně na Slovensku, v této funkci působí od roku 2013. Informaci bulvárního deníku Blesk potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

„Mohu potvrdit, že paní Klausová na vlastní žádost končí jako velvyslankyně v Bratislavě. Do jmenování nového velvyslance, kterému musí hostitelská země udělit souhlas, nemůžeme sdělovat jméno jejího nástupce,“ uvedla Lagronová. Ambasádu podle ní dočasně povede zástupce velvyslance.

Livia Klausová je vystudovaná ekonomka. Po zvolení manžela Václava Klause prezidentem v březnu 2003 plnila deset let roli první dámy. Věnovala se různým charitativním aktivitám, je předsedkyní správní rady Nadačního fondu manželů Livie a Václava Klausových.

Reprezentační role se do jisté míry zhostila již v době, kdy byl její manžel premiérem a předsedou Poslanecké sněmovny. Většinou stála v pozadí, v případě potřeby se ale dokázala ozvat. Veřejně vystoupila například v roce 1997, kdy byl její manžel kvůli podvodům ve stranických financích vyzýván k odstoupení. Tehdy na Václavském náměstí na Klausovu podporu přečetla dopis jejich mladšího syna. Starší syn Václav se také věnuje politice, v roce 2017 byl zvolen poslancem za ODS.

Podpora Miloše Zemana

Vstoupila i do volební kampaně před první přímou volbou prezidenta v roce 2013, kdy byl vybírán Klausův nástupce. Její vyjádření, že nechce, aby první dáma, která přijde po ní, mluvila pouze německy, bylo vnímáno jako podpora Miloše Zemana proti jeho soupeři Karlu Schwarzenbergovi, jehož manželka je Rakušanka.

Velvyslankyní je Klausová od prosince 2013. Její vyslání na Slovensko prosazoval právě prezident Miloš Zeman. Nepohodl se kvůli tomu s tehdejším šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem.

Vedl s ním spor i kvůli kandidátovi na post velvyslance v Rusku Vladimíru Remkovi. Po pádu vlády a odchodu Schwarzenberga z Černínského paláce spor skončil, velvyslankyní se Klausová stala za působení úřednické vlády Jiřího Rusnoka. Na svoji diplomatickou misi na Slovensku se připravovala jako zaměstnankyně odboru zemí střední Evropy českého ministerstva zahraničí.