Na černé listině OSN se ocitly dvě desítky firem, jež měly obchodovat s KLDR

Na takzvané černé listině OSN je nově zhruba padesátka subjektů, které organizace viní z porušování sankcí vůči KLDR. Sedmaadvacet lodí mělo i přes zákaz dovážet do země ropu a uhlí. Na tom se podle OSN podílelo jednadvacet firem a jeden jednotlivec. Severní Korea se nelegálním dovozem snaží vyrovnat nedostatek způsobený mezinárodními sankcemi.

Výbor pro sankce vůči KLDR, který je součástí Rady bezpečnosti, podle Reuters viní zmíněné subjekty z nelegálního obchodování s ropou a uhlím s KLDR. Sankce RB OSN přitom Pchjongjangu vývoz uhlí zakazují, podobně jako dovoz ropy.

Opakované uvalování sankcí na Severní Koreu zatím režim v Pchjongjangu nepřimělo, aby se vzdal svého jaderného a raketového zbrojního programu. Vůdce KLDR Kim Čong-un se nicméně tento týden setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem během své první zahraniční cesty od nástupu k moci.

Vrcholné schůzky s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem jsou už několik týdnů plánovány na duben a květen. Rovněž Moskva ve čtvrtek oznámila, že se v nejbližší době uskuteční řada mezinárodních schůzek věnovaných řešení situace na Korejském poloostrově.