Trump očekává, že se Spojené státy budou chtít brzy stáhnout ze Sýrie

Americký prezident Donald Trump se nechal slyšet, že očekává, že se velmi brzy jeho země stáhne ze syrských bojišť, kde je jejím prvořadým zájmem definitivní porážka tzv. Islámského státu. „Nekompromisně jsme ISIS zasáhli. Budeme mít (v blízké budoucnosti) zpět 100 procent území jejich chalífátu,“ uvedl šéf Bílého domu na mítinku v Ohiu.

„Je na čase, aby se i jiní aktéři začali starat o dění v Sýrii. A dát jim k tomu příležitost,“ podotknul k tématu Trump.

Přitom ještě v lednu řekl tehdejší a dnes již bývalý ministr zahraničních věci Rex Tillerson, že američtí vojáci budou v zemi působit jako pojistka před návratem teroristického hnutí Islámský stát a také jako protiváha režimu syrského autoritářského prezidenta Bašára Asada a mocenských ambicí Íránu.

Tillerson před několika měsíci ujistil, že USA nadále rozhodně podporují ženevský mírový proces pod patronací OSN, jehož cílem je krizi v Sýrii vyřešit politickou cestou. Washington chce také více tlačit na Rusko, aby v Ženevě přimělo syrskou vládu ke skutečnému zapojení a spolupráci.

Pokud jde o americkou vojenskou přítomnost v Sýrii, ta činí momentálně asi 2000 vojáků. Významná část kontingentu působí v oblasti autonomních kurdských regionů, především u města Manbidž. Odtud americké jednotky podporují kurdské milice YPG. Spojené státy považují právě kurdské milice za spojence v boji proti IS.