Otálející hasiči a nefunkční pohotovostní linky. Britové revidují zásahy po teroristických útocích

Události: Hodnocení britských záchranářů a policistů po teroristických útocích (zdroj: ČT24)

Během posledních 24 hodin se Britové z vyšetřovacích zpráv dozvěděli, jak si vedli britští policisté a záchranné složky při loňských teroristických útocích v Manchesteru a ve Westminsteru. Ze závěrů vyplývá, že došlo hned k několika závažným pochybením.

Sebevražedný atentát v koncertní hale v Manchesteru si loni v květnu vyžádal 22 mrtvých. Při podrobném zkoumání tehdejšího zásahu narazili vyšetřovatelé na zásadní pochybení hasičů.

Běžně dorazí k hlášenému incidentu do šesti minut. I přes jejich naléhání jim ale vlastní vedení zakázalo celé dvě hodiny se přibližovat ke koncertní hale. Mrtvé a přes sedm set zraněných tam mezitím odváželi samotní policisté, zdravotníci a dobrovolníci.

„Za následek to mělo, že cenná záchranná složka nebyla k dispozici, aby pomáhala na místě,“ oznámil nyní autor hodnotící zprávy lord Kerslake.

Za katastrofické selhání se pak má osobně pozůstalým omluvit operátor Vodafone, protože jím provozované záchranné telefonní linky nefungovaly.

Policisté u haly v Manchesteru, kde došlo k útoku
Zdroj: Andrew Yates/Reuters

Útočník z metra řekl, že Británii nenávidí. Úřady neudělaly nic

Palčivé otázky vyvolává i případ loňského zářijového bombového útoku v londýnském metru. Nálož sestrojil osmnáctiletý žadatel o azyl pocházející z Iráku. V protiradikalizačním kurzu se svěřil, že Británii nenávidí a má kontakt na teroristy z takzvaného Islámského státu.

„Jsem pobouřená. Ano, můžeme dělat víc, poučit se z toho. Ale my nevracíme mladší osmnácti let,“ říká britská ministryně vnitra Amber Ruddová.

Útočník umístil bombu do vagonu, kde zranila na pět desítek lidí. Odsedět si musí nejmíň 34 let vězení. Podle soudce tak bude mít dost času číst korán, aby pochopil, že zneuctil jak islám, tak zásady civilizovaných lidí.

Útok na Westminster Bridge v Londýně
Zdroj: Toby Melville/Reuters

Londýnské složky při útoku na mostě obstály

V čerstvě zveřejněné hodnotící zprávě si naopak vysloužily pozitivní hodnocení londýnské bezpečnostní složky. Za to, jak zasahovaly loni v březnu na Westminsterském mostě, kde v Británii narozený islamistický radikál najížděl autem do lidí. Čtyři zabil a desítky dalších zranil. U parlamentu pak ubodal policistu.