Příbuzní Argentinců padlých na Falklandách konečně poklekli u hrobů svých synů

Horizont ČT24: Hřbitov argentinských vojáků na Falklandách (zdroj: ČT24)

Rodiny devadesáti argentinských vojáků mohly poprvé navštívit místo jejich posledního odpočinku na Falklandských ostrovech. Ostatky vojáků se podařilo podle analýzy DNA identifikovat až po 36 letech. Velkou zásluhu na tom mají Britové, kterým chtěla v roce 1982 argentinská vojenská junta ostrovy v jižním Atlantiku odebrat.

Dalal a Carlos Massadovi mohli po dlouhých letech konečně pokleknout u hrobu svého syna Marcela na Falklandských ostrovech. Víc než tři desítky let hrob nesl prostý nápis „Argentinský voják známý pouze bohu“.

Forenzní věda ale pokročila, a tak mohli Massadovi i další pozůstalí díky analýze DNA navštívit už jmenovitě označená místa posledního odpočinku devadesáti Argentinců. „Je to velmi silná nová emoce, protože jsem našla svého syna, mohla jsem s ním mluvit jako matka,“ říká Dalal Abd Massadová. 

Konec války o Falklandy (jež Buenos Aires označuje za Malvíny) přišel uprostřed kruté a dlouhé jižní zimy, 14. června 1982. Po oteplení ale poražená Argentina odmítla od Britů padlé převzít s tvrzením, že leží ve vlasti.

Příbuzní argentinských vojáků u hrobu
Zdroj: Reuters

Pohřbít těla nepřátel

Premiérka Margaret Thatcherová proto vydala rozkaz zřídit vojenský hřbitov. Pověřen jím byl tehdejší kapitán Geoffrey Cardoza. „Když jsem byl u prvního padlého i u všech dalších, myslel jsem na svou matku. Oni své matky ani otce na ostrovech neměli a já byl jediný, kdo se o ně mohl postarat,“ vzpomíná.

Shromáždil skupinu britských majitelů pohřebních ústavů a převezl je na Falklandy. Ostatky nepřátel s nimi vyzvedával z minových polí a provizorních hromadných hrobů. I když nedokázali zjistit, o koho jde, mrtvé po jednom ukládali do rakví. Bez jeho přístupu by dnes pozůstalí neměli kde pokleknout. „Cítím klid, protože teď už vím, kde leží,“ dodává Massadová.

Během dvouměsíční války padlo 255 Britů. Argentinských rekrutů vyslaných s minimálním výcvikem proti silnému protivníkovi zemřelo 649. „Obě strany chovají velikou úctu k tomu, co se tu v roce 1982 odehrálo,“ ujišťuje velitel britských sil Baz Bennett.

Dlouhá bolest devadesáti argentinských rodin polevila. Geoffrey Cardozo před třiceti pěti lety nepodnikal svou anabázi v jižním Atlantiku zbytečně.