Zemřela bojovnice za občanská práva černochů Linda Brownová

Horizont ČT24: Zemřela Linda Brownová (zdroj: ČT24)

Ve věku 75 let zemřela v neděli ve Spojených státech Linda Brownová. Jako dívka v roce 1954 sehrála klíčovou roli v prohlášení rasové segregace na amerických veřejných školách za protiústavní. Její případ vešel do dějin jako „Brown versus školní rada Topeky“ nebo také jen „Topeka“.

Příběh Lindy Brownové začal, když jí bylo devět let a otec se snažil dostat ji do školy nedaleko bydliště v kansaském městě Topeka. Nechtěl, aby musela chodit pěšky téměř deset kilometrů. Tento vzdělávací ústav byl ovšem v roce 1951 výhradně bělošský, a černošku Lindu odmítl přijmout.

Její otec Oliver Brown se s postojem školního vedení nehodlal smířit, proto se obrátil na soud. Tehdy se u soudu objevily ještě čtyři podobné stížnosti, všechny Lindin otec prezentoval u soudu a ten mu dal za pravdu. Rozhodnutí Nejvyššího soudu USA z roku 1954 označované jako „Brown versus školní rada Topeky“ pak vešlo do dějin jako historický verdikt.

Soud tehdy jednomyslně rozhodl, že oddělené vzdělávání černochů a bělochů je v rozporu s ústavně garantovanou rovností před zákony. Verdikt otevřel cestu ke zrovnoprávnění černochů. Lindin otec zemřel o sedm let později, poté, co mu dal soud za pravdu.

Ke konci 70. let Brownová hovořila o pocitu zneužití případu médii. Připomněla, že za případem nestojí vznešená historická postava, ale obyčejný člověk. Nicméně přesto pokračovala ve svém boji proti segregaci.

Případ Topeka u amerického svazu občanských svobod se znovu otevřel v roce 1979, ve kterém odvolací soud v roce 1993 rozhodl, že školní systém byl skutečně stále rasově rozdělen. Na důkaz úsilí o začlenění černošského obyvatelstva vznikly tři nové školy.