Z hrdinky zrádkyně. Soud v Kyjevě poslal Savčenkovou do vazby za plánování převratu

Horizont ČT24: Savčenková měla plánovat puč v Kyjevě (zdroj: ČT24)

Nadiju Savčenkovou kdysi doprovodily do budovy ukrajinského parlamentu davy nadšených lidí. Tento týden ji odtud odvedli agenti tajné služby SBU a nyní ji soud poslal na dva měsíce do vazby. Poslankyni a bývalou pilotku ukrajinská justice podezřívá z plánování vojenského převratu s podporou Ruska.

Vyšetřovatelé tvrdí, že mají nezvratné důkazy. Mimo jiné video, které promítli přímo v poslanecké sněmovně. Savčenková na něm žádá provedení převratu. „Co navrhuje Voloďa, je revoluce. Já navrhuji puč. Musí být všichni naráz fyzicky zlikvidováni,“ říká poslankyně na záznamu.

Ve čtvrtek zbavil parlament Savčenkovou coby poslankyni imunity, v pátek jí soud vyměřil dvouměsíční vazbu. Ihned poté vyhlásila Savčenková protestní hladovku. „Ukrajinská vláda je stejně zločinná jako ruská,“ řekla soudcům.

Ve vazbě bude Savčenková čekat na konec vyšetřování bez práva propuštění na kauci. Soud sice podle ukrajinských médií konstatoval, že pro obvinění z pokusu o státní převrat nebyl předložen dostatek důkazů, vzhledem k dalším šesti obviněním, mezi nimiž je nezákonné ozbrojování a napomáhání terorismu, ale soudce poslal Savčenkovou do vazby do 20. května.

Agenti SBU vyvádějí Savčenkovou z parlamentu
Zdroj: Valentyn Ogirenko/Reuters

Podle prokuratury plánovala Savčenková státní převrat

Generální prokurátor Jurij Lucenko v půli března Savčenkovou obvinil, že připravovala útok na parlament. „Máme nesporné důkazy o tom, že ukrajinská poslankyně Nadija Savčenková osobně plánovala, osobně verbovala a osobně rozdávala rozkazy, jak provést teroristický útok tady v tomto sále,“ řekl Lucenko ve sněmovně.

„Máme fakta dokazující účast Ruska jako nepřítele ukrajinského státu při předávání zbraní osobám, které plánovaly a připravovaly teroristické útoky proti nejvyššímu vedení země, pokojným obyvatelům Kyjeva, a to s cílem svrhnout ústavní zřízení,“ dodal Lucenko.

Granáty spolu s dalšími zbraněmi použitými při puči měly pocházet od východoukrajinských separatistů a ruských agentů. Přitom to byl právě boj proti Rusku a povstalcům, co ze Savčenkové udělalo ukrajinskou hrdinku.

Naděžda Savčenková po návratu na Ukrajinu
Zdroj: Gleb Garanich/Reuters

V roce 2014 padla vycvičená armádní pilotka a dobrovolnice praporu Ajdar do rukou východoukrajinských povstalců. Ti ji předali ruskému soudu, který Savčenkové dával za vinu smrt dvou ruských novinářů a plánované sabotáže. Při přelíčení okázale vzdorovala, za mřížemi držela hladovku. Skoro o dva roky později se ji Kyjevu podařilo vyměnit za dva ruské vojáky.

Savčenkovou masová popularita katapultovala do parlamentu. Lidová podpora ale rychle opadla a střety s ostatními politiky sílily. Že by je ale chtěla fyzicky zlikvidovat, Savčenková s poukazem na své vyznamenání odmítá: „Tohle je řád Hrdiny Ukrajiny. Ostouzíte ukrajinskou hrdinku!“