Pellegrini požádal poslance o důvěru, vraždu novináře označil za útok na demokracii

Nový slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) požádal parlament o důvěru pro obměněnou vládu. V projevu poděkoval prezidentu Andreji Kiskovi i svému předchůdci Robertu Ficovi a slíbil, že si bude vždy vážit svobody projevu a práce investigativních novinářů. Vládní program je takřka stejný jako ten, který přijala Ficova vláda ještě v roce 2016, píše deník Sme na webu.

Nový premiér slíbil opatření s cílem zlepšit životní úroveň lidí či snížení byrokracie. „Programové prohlášení nové vlády přebírá cíle a plány předchozí vlády. Je to logické, protože programové cíle zůstávají nezměněné. Předchozí kabinet navzdory jen dvouleté době vládnutí vícero cílů splnil,“ řekl před poslanci Pellegrini.

Pellegrini také odmítl názor, že je Slovensko „černou dírou Evropy“. „Napravování vytvořeného negativního obrazu o Slovensku bude i mou prioritou. Slovensko je demokratickou, úspěšnou a moderní zemí a nová vláda je zárukou jasné proevropské orientace. Je nešťastné, pokud opozice v touze po moci způsobuje nedozírné škody na mezinárodním poli,“ konstatoval premiér.

Smrt (novináře a jeho snoubenky) zasáhla nás všechny. Vzhledem k profesi mladého žurnalisty jsem tento čin vnímal jako útok na demokratické pilíře státu a na svobodu projevu.
Peter Pellegrini
slovenský premiér

Opozice považuje Pellegriniho za Ficovu loutku

Nová vláda potřebuje získat hlasy aspoň 76 poslanců, předem jí podporu vyjádřilo 79 zákonodárců, připomíná Sme. Největší opoziční strany SaS a OĽaNO se ale nepřidají, protože Pellegriniho vládě nevěří. 

Šéf OĽaNO Igor Matovič označil Pellegriniho za Ficovu loutku. „Přemalovali chobotnici, napudrovali zdechlinu. Nic se (za nové vlády) nezmění. Politika by měla být o službě lidem. Vy jste z politiky udělali byznys pro sebe a své sponzory,“ vzkázal koalici Matovič v emotivním projevu, během kterého použil také fotografii zavražděného páru, byť podobné pomůcky poslanci používat již nesmějí.

Matovič tvrdil, že zastřelení zmiňovaného novináře a jeho snoubenky bylo politickou vraždou a že koalice vytvořila systém, který reportéra a jeho přítelkyni zabil. Po svém projevu se dostal do slovní přestřelky s místopředsedou sněmovny a šéfem koaliční strany Most-Híd Bélou Bugárem. Matovič označil Bugára kromě jiného za osobu, která v souvislosti s prodejem pozemků pod budoucí dálnici okradla své příbuzné. Předseda sněmovny Andrej Danko pak Matoviče vykázal z jednacího sálu.

Fico i Kaliňák budou působit v klíčových výborech

Expremiér Robert Fico (Smer-SD) bude jako poslanec členem výboru pro hospodářské záležitosti, zatímco bývalý ministr vnitra Robert Kaliňák (Smer-SD) bude členem ústavněprávního výboru.

„Robert Fico zanechal ve slovenské politice stopu jako nikdo jiný před ním,“ prohlásil Pellegrini. Poděkoval také Kiskovi za to, že nepodlehl tlakům a nakonec na druhý pokus jmenoval jeho vládu.

Obměněný kabinet je prý připraven okamžitě se pustit do práce. Za zásadní povinnost nové vlády označil vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky, která vyvolala v zemi politickou krizi a vyústila v demisi Fica.

„Tuto vládu čeká složitá budoucnost, není jisté, že další dva roky dovládne – podle mého názoru spíš ne. V ulicích se dokonce podepisuje petice za referendum o předčasných volbách,“ upozornil novinář Martin Šimečka.

Pellegrini je člověk vychovaný stranou Smer-SD a vždy nahrazoval Fica. Očekáváme, že dá najevo nějakou větší samostatnost, ještě k tomu neměl příležitost. Nová vláda je pro veřejnost těžko přijatelná, protože tam zůstalo hodně starých jmen.
Miroslav Kusý
politolog
Nová slovenská vláda
Zdroj: Denník N

Lidé opět vyjdou do ulic

Pellegrini se vyjádřil rovněž k pravidelným pátečním protivládním demonstracím – Slováky vyzval, aby byl projev na náměstích slušný. Lidé mají v pátek odpoledne opět vyjít do ulic v rámci akce Za slušné Slovensko. Demonstrovat budou zejména ti, kterým změny ve vládě nestačí a požadují nejlépe předčasné volby.

V Bratislavě pak uctí tichou demonstrací památku zavražděného novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Protesty se chystají i v Brně, Paříži nebo Curychu.