Trump vyměnil bezpečnostního poradce. McMastera střídá zastánce konfrontační politiky

Horizont ČT24: Bolton bude radit Trumpovi (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump oznámil na Twitteru další zásadní změnu ve svém týmu. Herberta Raymonda McMastera ve funkci poradce pro národní bezpečnost nahradí někdejší americký zástupce při OSN a zastánce konfrontačního přístupu v zahraniční politice John Bolton. O odchodu McMastera se kvůli neshodám s prezidentem již nějakou dobu spekulovalo. K předání funkce dojde 9. dubna.

„Jsem velmi vděčný za služby generála H. R. McMastera , který odvedl skvělou práci a vždy bude mým přítelem,“ napsal Trump.

Podle některých médií byl však s odstupujícím bezpečnostním poradcem v poslední době nespokojen, což v úterý vyvrcholilo únikem dokumentu, v němž McMaster a jeho lidé doporučovali Trumpovi negratulovat ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi ke znovuzvolení.

Trump radu ignoroval, Putinovi blahopřál a poté byl podle televize CNN velmi rozezlen kvůli zveřejnění interního dokumentu.

Bílý dům v prohlášení uvedl, že McMasterův odchod byl již nějakou dobu zvažován a že nejde o reakci na jedinou událost. Sám generál dodal, že hodlá v létě požádat o uvolnění z armády a odejít z veřejných služeb.

Herbert Raymond McMaster s Donaldem Trumpem
Zdroj: Reuters

Jmenování Boltona by mohlo podle expertů zmařit plánovaný summit Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Někteří komentátoři označují jeho příchod za další hřebík do rakve pro mezinárodní jadernou dohodu s Íránem. Dokument mezi Teheránem a světovými mocnostmi, který Trump tvrdě kritizuje, vznikl v éře bývalého demokratického prezidenta Baracka Obamy.

Moskva mlčí

Devětašedesátiletý Bolton v minulosti prosazoval použití vojenské síly proti Íránu či Severní Koreji a velmi ostře se stavěl například i k Rusku. Zatímco v prvních dvou případech volí i Trump konfrontační politiku, k Rusku má méně kritický přístup.

Rusko ponechalo změnu bez komentáře. „Není to otázka na nás, ale na merickou administrativu,“ řekl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Podle Reuters zároveň dodal, že Rusko doufá, že v Bílém domě bude více lidí, kteří jsou schopni hledět za nynější vlnu rusofobie.

Krátce po oznámení svého chystaného nástupu do funkce Bolton televizi Fox News řekl, že hodlá pro Trumpa být „čestným zprostředkovatelem“ nejrůznějších pohledů a variant řešení bezpečnostních záležitostí. Prezident podle něho potřebuje, aby mezi jeho poradci probíhala svobodná výměna názorů.

Muž, který pracoval již pro předchozí republikánské prezidenty Ronalda Reagana a George Bushe staršího i mladšího, zároveň odsoudil zmíněný informační únik, který jej prý rozzuřil. Trumpovu gratulaci Putinovi označil za zdvořilostní záležitost.

Po McMasterovi a Michaelu Flynnovi, který odešel kvůli zprávám o svých pochybných kontaktech v Rusku, bude Bolton již třetím bezpečnostním poradcem během 14 měsíců Trumpova působení.

McMasterův odchod přichází týden po oznámení změny na postu ministra zahraničí, ze kterého Trump odvolal Rexe Tillersona, s nímž McMaster souzněl ve snaze zmírňovat nejráznější zahraničněpolitická rozhodnutí podle mnohých často impulzivně jednajícího prezidenta.

Znalci poměrů v Bílém domě tvrdí, že s příchodem Boltona a navrženého Tillersonova nástupce Mika Pompea mohou v prezidentově okolí převládnout zastánci tvrdé linie. Jmenování Boltona vyvolalo především na Blízkém východě rozporuplné reakce.

Blízký východ reaguje rozporuplně

Bolton nedávno podpořil Trumpovo rozhodnutí přemístit americké velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Kabinet izraelského premiéra Benjamina Netanjahua se tak o Boltonovi vyjadřuje jako o výjimečném expertovi, zkušeném diplomatovi a oddaném příteli židovského státu.

Výhrady vůči Boltonovi má izraelský list Haarec, považovaný za levicově orientovaný. Deník připomněl, že Bolton v roce 2016 označil mírové řešení v podobě dvou států, tedy palestinského a izraelského, za již dlouho mrtvé. Navrhl tehdy, aby palestinská území přešla pod správu Egypta a Jordánska.

Libanonský deník Al-Akbar, který má blízké vazby na šíitské hnutí Hizballáh, napsal o Boltonovi, že je sionistickým jestřábem v Bílém domě.