Z východní Ghúty se poprvé evakuují rebelové, před boji prchají tisíce lidí denně

Syrští rebelové vůbec poprvé opouštějí spolu s rodinami město Harasta ve východní Ghútě u Damašku, kterou obléhá Asadova armáda. O začátku evakuace informovala syrská státní média. Syrská agentura SANA uvedla, že město Harasta už opustilo přes 1500 lidí, z toho několik set povstalců. Boje pokračovaly v provincii Idlib na severozápadě země. Při náletu tam zahynulo 28 civilistů. Oznámila to exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR).

Na základě dohody, kterou za zprostředkování Moskvy uzavřeli ve středu zástupci syrské vlády s povstalci ze skupiny Ahrár aš-Šám, by mělo ve dvou skupinách odejít z dvacetitisícového města Harasta asi 1500 bojovníků a na 6000 jejich rodinných příslušníků.

Syrská agentura SANA uvádí, že z Harasty ve čtvrtek odjelo 30 autobusů s 1580 lidmi. Bylo mezi nimi přes 600 mužů a z nich 413 jsou bojovníci. Dále je ve skupině přes 380 žen a zbytek jsou děti. Na místě byli kromě autobusů a sanitek také ruští a syrští vojáci. V Harastě má podle armády zůstat pod kontrolou syrské vlády 18 tisíc až 20 tisíc lidí.

Součástí dohody je i výměna zajatců. Agentura Reuters s odvoláním na hnutí Hizballáh uvedla, že povstalci zatím propustili 13 vojáků výměnou za pět svých bojovníků.

Provládní síly zintenzivnily útok na enklávu před měsícem, rebely již vyhnaly ze 70 procent území v regionu. Boje v oblasti pokračují. Aktivisté mluví o 1500 civilistech, které mělo zabít bombardování. V posledních dnech oblast opustilo na 50 tisíc lidí.

„Válka ve východní Ghútě je tak intenzivní, že naše schopnost poskytovat pomoc je takřka vyčerpaná. S tím, jak se posunuly frontové linie a syrská vláda ovládla části území ve východní Ghútě, nemocnice a kliniky, jež podporujeme, byly evakuovány,“ upozornila koordinátorka programů Lékařů bez hranic v Sýrii Lorena Bilbaová.

„Personál odešel, aby unikl před postupujícími boji. Z dvaceti zdravotnických zařízení, která jsme podporovali před týdnem, nyní poskytujeme podporu pouze jedné nemocnici,“ dodala. 

Evakuace východní Ghúty
Zdroj: Bassam Khabieh/Reuters

Východní Ghúta se ocitla v obležení vládních jednotek na jaře 2013 krátce poté, co ji ovládli povstalci. V katastrofálních podmínkách tam žilo na 400 tisíc lidí. Z oblasti se už přes týden evakuují civilisté, kteří využívají humanitární koridory otevřené po část dne vládními vojsky a jejich ruskými spojenci.

Libanonské šíitské hnutí Hizballáh, který je spojencem syrské vlády, oznámilo, že na složení zbraní přistoupila také další velká skupiny z východní Ghúty, a to Fajlak ar-Rahman. Příměří prý začne dodržovat od dnešní půlnoci. Skupina zatím tuto informaci nepotvrdila. Pokud přistoupí na evakuaci, zůstane ve východní Ghútě z velkých skupin jenom Džajš al-Islám, která působí hlavně v Dúmě, což je největší město východní Ghúty.

Povstalci s rodinami se mají přesunout do provincie Idlib na severozápadě země. Tuto provincii ovládají různé povstalecké skupiny. Ve čtrvtek byly z tamní pohraniční lokality Háram hlášeny nálety, které zasáhly tržiště a vyžádaly si podle čerstvé informace SOHR životy 28 civilistů. bylo mezi nimi 11 žen a dětí. Háram je v rukou skupiny Haját Tahrír aš-Šám, která se označuje za syrskou odnož Al-Káidy. Mezi 20 oběťmi středečního náletu bylo mnoho dětí, které právě vyběhly ze školy.