Stropnický si předvolá ruského velvyslance, zeptá se na „lživá tvrzení“ Kremlu o Novičoku

Rusové nadále trvají na tom, že jed Novičok, kterým byl zřejmě otráven přeběhlý ruský agent a jeho dcera v Británii, by mohl pocházet z Česka, Slovenska, Švédska nebo Británie. Praha a Stockholm už předvolaly ruské velvyslance k podání vysvětlení. Británie v úterý přistoupila k vyhoštění diplomatů. Ke zvážení stejného kroku vůči Rusku vyzvala TOP 09 ministra zahraničních věcí.

Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) si na středu předvolal ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. Chce od něj slyšet vysvětlení výroku ruské diplomacie, že jed Novičok použitý při útoku na přeběhlého ruského agenta v Británii mohl pocházet z Česka. Stropnický už v sobotu ruské tvrzení odmítl.

„Na zítřejší dopoledne je na ministerstvo zahraničí předvolán velvyslanec Ruské federace Alexandr Vladimirovič Zmejevskij, aby nám vysvětlil lživý výrok ruské strany,“ uvedlo v úterý ministerstvo zahraničí na Twitteru. 

„Jako první krok je to adekvátní reakce, počkáme, co nám řekne ruský velvyslanec, přepodkládám, že zopakuje něco, co už zaznělo z ruského ministerstva zahraničí,“ reagoval analytik mezinárodních vztahů a bývalý diplomat Vladimír Votápek.

Ministr Stropnický si předvolal ruského velvyslance (zdroj: ČT24)

Novičokem byl tento měsíc v Británii přiotráven bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera. Při otravě byla podle několika zdrojů použita nervově paralytická látka vyvinutá v někdejším Sovětském svazu. Britové viní z útoku Rusko, které to odmítá. Podle šéfa britské diplomacie Borise Johnsona o útoku musel rozhodnout osobně Vladimir Putin.

Moskva obvinění opakovaně odmítla. Ruské ministerstvo zahraničí v sobotu uvedlo, že použitá látka mohla pocházet z Česka, Slovenska, Švédska nebo Británie. Stropnický tvrzení ve stejný den odmítl, označil ho za standardní způsob, jak manipulovat s informacemi a odvést pozornost. Ruské tvrzení odmítla i ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO).

„Česká a švédská reakce nic nemění na tom, že tyto státy mají možnost vyvíjet nervové látky typu Novičok,“ uvedl v úterý náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Reagoval tak na informace o tom, že Praha a Stockholm si předvolaly ruské velvyslance s žádostí o vysvětlení výroku Moskvy, že armádní jed mohl pocházet z jejich zemí.

„Ruské prohlášení, že možnost práce s takovými látkami mají kromě Británie také USA, Švédsko a Česká republika, není náhodné,“ řekl Rjabkov.

Analytik mezinárodních vztahů Vladimír Votápek k vyhoštění diplomatů (zdroj: ČT24)
Snaha o odvedení pozornosti směrem do Švédska nebo do České republiky je pochopitelně průhledná. Ovšem něco jiného je to tvrdit v nějaké televizní diskusi nebo třeba při přátelské rozpravě a něco jiného je oficiální stanovisko (ruského) ministerstva zahraničí – to je potom symbolická zahraniční politika a tam se pochopitelně musíme ohradit.
Tomáš Klvaňa
komentátor a publicista

V úterý také sedmadvacet českých senátorů vyzvalo vládu jako celek, aby se proti ruskému tvrzení ohradila. Poslanci TOP 09 vyzvali Stropnického, aby zvážil i vyhoštění ruských diplomatů. Sněmovna se v úterý ale odmítla zabývat tvrzením ruské diplomacie, jak požadovaly ODS a TOP 09. Ministr Stropnický sice projednání podpořil, většina zástupců ANO se ale spolu s SPD a KSČM postavila proti.

Publicista Klvaňa: Důkaz o ruské vině asi existovat ani nebude (zdroj: ČT24)

Reakce zemí nic nemění na možnosti výroby jedu

Moskva si je podle Rjabkova vědoma, jakou bouři její prohlášení vyvolávají ve jmenovaných zemích. „Bouře jako reakce ale nijak nepopírá fakt, že právě tyto země jsou, pokud víme, schopny provádět výzkum a vyvíjet a syntetizovat takové věci,“ prohlásil vysoký představitel ruské diplomacie.

Mezitím ruský vědec Leonid Rink prohlásil, že pracoval na oficiálním programu výroby nervové látky Novičok, což bylo tématem jeho doktorské disertační práce. „Na Novičoku pracovala velká skupina specialistů v Šichanu a v Moskvě,“ uvedl.

Rjabkov přitom už minulý týden popřel, že by se substance vyráběla v bývalém SSSR nebo v Ruské federaci. Ruská diplomacie i v úterý zopakovala, že na tomto stanovisku trvá.

Rink v rozhovoru s RIA Novosti ovšem zpochybnil podíl Moskvy na útoku. Kdyby byla Moskva do útoku na Skripala a jeho dceru zapletena, byli by podle něj oba dávno po smrti.

Z Británie v úterý odjede všech třiadvacet vyhoštěných ruských diplomatů. Rusko koncem minulého týdne oznámilo protitah: zemi musí opustit stejný počet diplomatů ve službách britského veličenstva. Británie navíc musí v Petrohradu uzavřít svůj generální konzulát.

„V Evropě se diskutuje o nějaké větší solidární akci s Británií. V závislosti na tom, jak se podaří prokázat vinu Ruska, by měla Evropa sáhnout k silněším krokům. Pakliže si budeme jisti, že za útokem skutečně stojí Rusko, a vše na to zatím ukazuje, pak si umím představit solidární vypovězení ruských diplomatů i z dalších zemí, nejenom z Velké Británie. Může dojít i k dalšímu zvýšení sankcí,“ uvedl analytik mezinárodních vztahů Votápek.

„Pokud se ukáže, že má Británie pravdu a Rusko skutečně na jejím území zaútočilo nervovým plynem, jde o zcela adekvátní reakci,“ dodal Votápek.

Stropnický: Tvrzení o Novičoku je klasická ukázka, jak odvést pozornost (zdroj: ČT24)

Moskva si na středu pozvala všechny velvyslance

Ruské ministerstvo zahraničí pozvalo na středu všechny velvyslance akreditované v Moskvě na schůzku s vedením a experty úřadu.

„Schůzky se na ruské straně zúčastní vedoucí představitelé ministerstva a experti odboru, který má na starosti nešíření a kontrolu zbraní,“ uvedla mluvčí ministerstva Marija Zacharovová. „Základním tématem bude situace kolem prohlášení Británie o útoku jedovatými látkami na jejím území,“ konstatovala.

Moskva podle Zacharovové chce prezentovat vlastní názor na incident se Skripalem a bude chtít znát odpověď na otázky, které má ruská strana.