Britský ambasador: Česká reakce na žádost o vyhoštění Rusů byla vstřícná. Čekáme činy

Britský velvyslanec Archer v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Česká vláda reagovala na britskou žádost o vyhoštění ruských diplomatů pozitivně. V Událostech, komentářích to uvedl britský velvyslanec v Praze Nick Archer s tím, že očekává činy českých úřadů. Potvrdil tak informaci týdeníku Respekt, že Velká Británie v souvislosti s otravou exšpiona Sergeje Skripala kontaktovala neformálně českou vládu a sondovala, zda by Česko bylo ochotné vypovědět ruské zpravodajce, kteří v Praze působí pod diplomatickým krytím.

„Nemůžu zrazovat důvěrnost našich vzájemných rozhovorů, ale můžu říct, že jsme se dočkali velmi pozitivních slov a jsem si jistý, že činy českých úřadů budou následovat,“ odpověděl Archer.

České ministerstvo zahraničí v reakci na informace Respektu dosud jen uvedlo, že na diplomatické úrovni Velká Británie Česko o vyhoštění britských diplomatů nepožádala.

Archer také naznačil, že podobně sondovala Británie rovněž u dalších vlád. „Naše spolupráce s českou vládou jako se všemi vládami v rámci NATO vypadá tak, že se ptáme, co si myslí, že by mohli dělat, něco víc než jenom slova, aby kolektivní dopad byl takový, že v budoucnu si Rusko něco takového rozmyslí,“ uvedl velvyslanec.

„A vyhoštění zpravodajců z Londýna, jak bylo vidět, je něco, co jsme považovali za skutečně velkou prioritu a musí to být k dispozici i našim spojencům,“ dodal Archer.

Archer: Látka i motiv potvrzují vinu Ruska

Podle Archera jsou důkazy, že za otravou Skripala stojí Rusko, dostatečné. „Jsou to v zásadě dvě věci. Jedna je to, že jsme schopni analyzovat tuto látku, víme, co to je a tím pádem víme, odkud přišla, protože to není nějaká látka, kterou byste jen tak někde našel,“ vysvětlil diplomat. Skripal byl podle Britů otráven nervovou látkou Novičok, kterou podle Londýna vyvinul Sovětský svaz.

„A druhá věc je otázka motivu, protože jak víte, už došlo k jednomu podobnému útoku na britském území, k vraždě bývalého ruského špiona pana Litviněnka. A pokud dáte dohromady látku a motivaci, pak máme dost přesvědčivý případ,“ tvrdí Archer. 

Bývalý špion Sergej Skripal a jeho dcera jsou po otravě na začátku března v kritickém stavu. Londýn z otravy viní Moskvu a v reakci rozhodl  o vyhoštění 23 ruských diplomatů. Rusko odpovědnost za útok popírá a jako odvetu vyhostilo 23 britských diplomatů, zrušilo povolení otevřít v Petrohradu britský konzulát a zastavilo činnost Britské rady na svém území.

Celý rozhovor s britským velvyslancem ve videu v úvodu článku. 

Stropnický si předvolal ruského velvyslance

Ministr zahraničí Martin Stropnický (ANO) si kvůli kauze předvolal na středu dopoledne ruského velvyslance v Česku Alexandra Zmejevského. Chce s ním mluvit kvůli ruskému obvinění, že by jed použitý při útoku na Skripala a jeho dceru mohl pocházel z Česka.

Mluvčí ruské diplomacie totiž minulý týden řekla, že nejpravděpodobnějším zdrojem smrtící látky je Česká republika, Slovensko, Británie nebo Švédsko. Stropnický už tehdy tvrzení odmítl a označil ho za standardní způsob, jak manipulovat informace a odvést pozornost. Ruské tvrzení odmítla i ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO).

Skupina 27 senátorů vyzvala vládu jako celek, aby se proti ruskému tvrzení ohradila. Usnesení vlády, v kterém by na ruské tvrzení reagovala, požadují také poslanci ODS a TOP 09. ODS bude chtít, aby premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) konzultoval celou věc s prezidentem. Poslanci TOP 09 rovněž vyzvali Stropnického, aby zvážil i vyhoštění ruských diplomatů.