Novičok mohl být ve ventilaci auta, spekulují agenti. Podle Johnsona vyšetřování neúprosně ukazuje na Kreml

Stopa z vyšetřování útoku na agenta Sergeje Skripala a jeho dceru neúprosně směřuje do Kremlu. Řekl to britský ministr zahraničí Boris Johnson. Ruský velvyslanec při Evropské unii Vladimir Čižov naopak naznačil, že by použitá smrtící látka mohla pocházet z Británie. Podle zdrojů americké stanice ABC mohl být jed v podobě prášku umístěn ve ventilaci Skripalova auta. Ruský prezident Vladimir Putin uvedl, že jeho země žádné podobné látky nemá.

Johnson stanici BBC řekl, že Británie má důkazy, že Rusko hromadilo nervové látky, jako je ta, jež byla použita proti Skripalovi a jeho dceři Juliji. Sdělil také, že v pondělí do Británie přijedou zástupci Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) a odeberou vzorky použité látky.

„Nejenže máme důkazy, že Rusko v minulých deseti letech zjišťovalo, jak dodat nervové látky za účelem vraždy, ale vytvořilo a skladovalo Novičok,“ řekl Johnson. Právě silný nervový plyn vyráběný v bývalém Sovětském svazu se Sergeji Skripalovi a jeho dceři zřejmě stal osudným.

Čižov však trvá na tom, že Rusko chemické zbraně neskladuje a Skripala neotrávilo. „Rusko s tím nemá nic společného,“ řekl BBC. Upozornil naopak, že britské pracoviště Porton Down zabývající se výzkumem chemických zbraní je vzdáleno pouhých 12 kilometrů od Salisbury, kde byli Skripal a jeho dcera nalezeni.

Na otázku, zda si myslí, že odpovědnost padá na Porton Down, Čižov odpověděl, že neví. Britská vláda narážku na britský původ jedu označila za nesmysl. Podle Johnsona to není „odpověď země, která opravdu věří ve svou nevinu“. Poslanec za Salisbury John Glen označil tvrzení, že zdrojem látky by mohl být Porton Down, za pobuřující.

Putin: Žádné takové látky nemáme

Putin se o otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala v Británii dozvěděl z médií. Prohlásil to na tiskové konferenci se zahraničními novináři v Moskvě. Žádné jedy podobné tomu, který byl při útoku použit, Rusko nemá, všechny podobné látky zlikvidovalo, řekl prezident.

„Rusko takové jedy nemá, všechny podobné látky jsme jako první zlikvidovali. Naši partneři své závazky nedodrželi,“ řekl Putin. „Jsme připraveni podílet se na vyšetřování, ale nevidíme vůli druhé strany,“ dodal.

Putin označil za nesmyslné, aby byla původcem útoku na Skripala Moskva. „Je naprostý nesmyl, aby si někdo takové skutky dovolil před volbami a před mistrovstvím světa ve fotbale,“ prohlásil prezident. Pokud by navíc šlo o bojovou látku, postiženo by podle Putina bylo víc lidí.

Toxin mohl být v autě

Americká televize ABC s odkazem na zdroj z tajných služeb oznámila, že neurotoxin mohl mít podobu prášku umístěného ve ventilaci Skripalova automobilu. Tři zástupci tajné služby televizi také sdělili, že je pro ně zřejmé, že neurotoxin je ruského vojenského původu.

Podle zdroje ABC Britové při vyšetřování útoku, během něhož byly jedu vystaveny desítky obyvatel Salisbury, spolupracují s americkými experty na chemickou válku. „Považuje se to spíš za pokus o předem plánovanou vraždu než za snahu bývalého ruského agenta zastrašit,“ citovala svůj zdroj ABC.

Británie a Rusko si po incidentu vypověděly vzájemně 23 diplomatů a vyhlásily další opatření. Moskva v sobotu označila pět států, které mohly být původci Novičoku. Je mezi nimi i Česká republika, která se stejně jako ostatní čtyři státy proti obvinění ohradila. Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí látka může pocházet z ČR, Slovenska, Švédska, Británie a možná i USA.