Autorita je slabé slovo. Putinova popularita v Rusku hraničí s neomezeným obdivem

Události: Vladimir Vladimirovič Putin očima Rusů (zdroj: ČT24)

Vladimir Putin se již počtvrté chystá na prezidentský úřad. A s největší pravděpodobností bude znovu zvolen. U Rusů se totiž těší neochvějné oblibě. K tomu si dopomáhá především pečlivě pěstovanou pověstí udatného dobrodruha a rozhodného vladaře. U části populace uznání hraničí až s nekritickým obdivem.

Je mu 65 let. Přesto si pečlivě udržuje pověst silného a rozhodného člověka, který se ničeho nebojí. Vladimir Putin kromě klasického rybaření loni o dovolené naháněl pod vodou štiku s harpunou v ruce, podle jeho týmu skoro dvě hodiny.

„Je to člověk s obrovským sebeovládáním a je pochopitelné, jak tuto vlastnost získal. Nejprve sportem, v němž je mistrem v judo, a pak ve zpravodajské službě,“ vypráví mluvčí Putinova štábu Andrej Kornašov.

Je libo tričko s prezidentem?

Veřejnosti Putin občas ukazuje i citlivější stránku, u fanynek ale slaví úspěchy především díky obrazu drsného dobrodruha. Představil se jako pilot hasičského letadla, lovec tygrů nebo pilot formule 1. Pro řadu Rusů představuje silného vůdce i morální autoritu a uznání leckdy hraničí s neomezeným obdivem.

Tričko s Vladimirem Putinem
Zdroj: ČT24

Mít doma kalendář nebo pouzdro na mobil s portrétem hlavy státu je pro mnoho Rusů samozřejmostí. Trička vyobrazující Vladimira Vladimiroviče jako olympionika, vojáka, svalnatce na koni anebo politika s šibalským úsměvem jsou módním hitem. „Když sedím vedle regálu, tak úplně v sobě cítím velkou energii. Opravdu,“ říká prodavačka triček Taťána.

Na některé akce však Putinovi síly nestačily. Největší posměch od oponentů sklidil v roce 2011, když před kamerami z moře vylovil starověké amfory. Zjistilo se, že je na dno naaranžovali členové jeho týmu. Přeto ho většina Rusů dál považuje za světového vůdce, který před nikým necouvne.

Vladimir Vladimirovič Putin se narodil v tehdejším Leningradu v roce 1952. Už jako student práv vstoupil do služeb sovětské tajné služby KGB. Coby její důstojník odjel v roce 1985 do východního Německa. Po pádu berlínské zdi se v Drážďanech podílel na likvidaci tajných materiálů.

V roce 1991 začal pracovat na Petrohradské radnici. Jeho politická pozice sílila, až se stal šéfem FSB, současné ruské tajné služby, v roce 1999 premiérem a v prosinci téhož roku převzal po Borisi Jelcinovi úřad prezidenta. Jeho zpočátku velmi nízkou popularitu pomohla zvýšit druhá čečenská válka. V prezidentských volbách zvítězil v letech 2000 i 2004.

V roce 2008 Vladimir Putin prezidentské křeslo opustil, aby se ujal funkce premiéra. Prezidentský úřad vykonával jeho přítel Dmitrij Medvěděv. Po čtyřleté mezihře Putin opět jasně zvítězil ve volbách v roce 2012. Jeho zatím poslední prezidentské období charakterizuje prudké ochlazení vztahů se západem. Zahraniční konflikty ale ještě víc posilují domácí pozici Vladimira Putina. stejně jako jeho pečlivě pěstovaná „chlapácká“ image.

Vladimir Putin
Zdroj: Reuters