Fico jako další Kaczyński? Svému nástupci bude dýchat na krk, píší Slováci

Odchod Roberta Fica (Smer-SD) z čela vlády je největším zemětřesením na slovenské politické scéně za poslední roky, píše slovenský tisk. Zároveň ale upozorňuje, že Fico se teď pravděpodobně vydá ve šlépějích předsedy polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského. Ten sice kabinet nevede, jako lídr PiS ale úspěšně tahá za nitky ze zákulisí.

„Robert Fico je stranickým šéfem premiéra, bude chodit na koaliční rady a nového předsedu vlády ani nepustil ke slovu,“ upozornil Denník N v článku na webu. „Může být autonomně fungujícím předsedou vlády, nebo bude jen Ficovou prodlouženou rukou?“ ptá se komentátor.

Nástupce Fica Peter Pellegrini slibuje, že jeho vláda si zachová jasnou proevropskou orientaci. „Bude pokračovat v dobrých nastartovaných projektech. Hlavně věřím, že to bude vláda, která uklidní situaci v naší zemi,“ uvedl budoucí premiér v prohlášení.

Slovensko nemá moc zkušeností s rozdvojenými funkcemi, to znamená, že šéf strany není zároveň předsedou vlády. Naposledy, kdy premiérka nebyla zároveň šéfkou vlastní strany, byl v roce 2012 případ Ivety Radičové. Její slabší pozice v rámci strany pak i přispěla k tomu, že se nakonec vládní koalice rozsypala.
Erik Láštic
politolog
Denník N píše o pádu Ficovy vlády
Zdroj: Denník N

Pro expremiéra se toho moc nezmění, míní slovenský tisk. „Sám Fico naznačuje, že stažení z nejsilnější výkonné funkce ve státě bude jen kosmetickou úpravou a že zůstane důležitým hráčem na koaličním písečku. Naznačuje to fakt, že Fico zůstává šéfem nejsilnější vládní strany Smer navzdory tomu, že předsedou vlády bude Peter Pellegrini,“ napsal nejčtenější slovenský list Nový čas.

Slabý premiér Pellegrini, silný „řidič“ Fico

Nejdéle sloužící slovenský premiér rezignoval v polovině funkčního období své nynější vlády v souvislosti s politickou krizí po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Ficova demise znamená pád celé vlády, přičemž nový kabinet sestaví dosavadní koalice tří stran.

„Uvidíme model Kaczyński se slabým premiérem Pellegrinim a jeho silným ‚řidičem‘ (Ficem),“ míní list Sme. Konec Fica na postu premiéra označil deník za maximum možného za nynější situace.

Fico si podle listu v den své demise dal záležet na tom, aby vyslal jasný signál, že z politiky neodchází. „Svému nástupci Peteru Pellegrinimu bude ‚krýt záda‘, což ve skutečnosti znamená, že mu bude dýchat na krk. Bude jeho stínem, ve kterém se odehrají všechna důležitá rozhodnutí,“ napsal deník Sme.

„Premiér v demisi nikam neodchází. V Petru Pellegrinim našel svého Mateusze Morawieckého,“ přirovnaly také Hospodárske noviny očekávaný vývoj na Slovensku k situaci v Polsku, kde loni nastoupila do úřadu nová vláda premiéra Morawieckeho.

„Zatím to vypadá na slovenskou variantu Kaczyńského. Z poslanecké lavice může (Fico) dále ovlivňovat vysokou hru a manipulovat svými věrnými. Jména byla důležitá v začátcích. Postupně se ovšem v celé ošklivosti ukázalo, že celý Směr je nedůvěryhodnou strukturou, jejímž jediným smyslem je kšeft,“ napsal portál Aktuality.sk.

Je to skutečně jen divadlo, všichni to tak vnímají. Pellegrini (během demise) ani nedostal slovo, z čehož bylo jasné podřízené postavení premiéra vůči Ficovi. Z taktického hlediska to byl ale dobrý tah, protože Fico tím udržel pokračování vlády. Přirovnání k Polsku celkem sedí, protože Kaczyński tam v podstatě řídí celou vládu.
Martin Šimečka
novinář

„Politická krize na Slovensku vyústila do podoby, kterou by očekával jen málokdo, ke zvratu došlo během pár hodin,“ napsal list Pravda k Ficově demisi. Nejmenší vládní strana Most-Híd původně podmiňovala své setrvání v koalici vypsáním předčasných voleb.

Slovensko se asi předčasným volbám nevyhne, píší v zahraničí

Napjaté situace na Slovensku si všímá i zahraniční tisk. Podle ruského listu Kommersant se nová vláda dlouho neudrží a bude mdlá. Předčasné parlamentní volby, v nichž se rozhodne o Ficově osudu, se dají očekávat ještě letos, míní list.

Slovenský kabinet se prozatím zachránil, avšak Slováci se s první vraždou novináře v zemi v blízké době nevyrovnají. To se také ukáže během dalších protestů, které se na Slovensku mají konat, píše britský The Telegraph. O tom, že Ficův odchod dokáže situaci uklidnit, pochybuje i švýcarský list Luzerner Zeitung. „Slováci mají pocit, že se přes noc ocitli v mafiánském státě,“ píše v komentáři.

„Nový začátek vypadá jinak,“ komentuje vývoj na Slovensku německý list Die Welt. Fico si podle něj chce zachovat kontrolu, proto prosadil do čela příští vlády člena své strany Smer-SD. „Lid by mu ale mohl jeho plány zkřížit,“ poznamenává deník. Klíčovou je nyní podle něj otázka, zda bude Slovákům Ficův odchod stačit. „Nechají se lidé tímto krokem ukonejšit? Nebo jich do ulic Bratislavy a mnoha dalších slovenských měst opět vyjdou desetitisíce?“ ptá se německý list s odkazem na plánované demonstrace.

Média si také všímají Ficových snah zachovat si v zemi svůj vliv a v osobě Petera Pellegriniho, který by se měl stát novým předsedou slovenské vlády, vidí „Ficovu loutku“. Podle Luzerner Zeitung by toho Pellegriniho případný nástup do čela vlády příliš nezměnil. „Fico zůstane šéfem Smeru a bude nadále v pozadí tahat za nitky,“ napsal švýcarský deník.

Určitě nejde o dějinný zlom, je to normální politická situace. Nedá se popřít, že za nejsilnější vládní stranou Smer-SD jsou určité skandály některých jejích představitelů, ale to samé se dá říci i o stranách opozice. Zaráží mě, že někteří komentátoři soustřeďují veškerou svou pozornost na vládní koalici.
Pavel Hynčica
politolog a slovakista

Podle serveru Tagesschau Slovensku hrozí polský scénář. Fico by totiž mohl stejně jako Kaczyński ovlivňovat dění jako šedá eminence z pozadí.

Rakouský list Der Standard uvádí, že ačkoli vydává slovenský premiér svůj odchod za oběť ve prospěch stability země, pochvalu si předseda Smeru nezaslouží. „Tváří v tvář aktuálnímu vývoji by mohla řada občanek a občanů vychvalování nynější koalice jako záruky stability považovat za špatný vtip,“ napsal Der Standard. Podle deníku by se mělo na Slovensku začít uvažovat o předčasných volbách jako o reálné možnosti, „místo toho, aby se jen maloval čert chaosu na zeď“.