Česko by ruské diplomaty vyhošťovat nemělo, myslí si exministr Svoboda

Exministr zahraničí Svoboda v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Praha by měla být solidární s Londýnem, ruské diplomaty by však vypovídat neměla. V Událostech, komentářích to uvedl exministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Reagoval tak na informace týdeníku Respekt, podle kterých Velká Británie kvůli případu otravy exšpiona Sergeje Skripala sondovala, jestli by česká strana nebyla ochotná vypovědět ruské zpravodajce, kteří v Praze působí pod diplomatickým krytím.

„Ta situace je mimořádná, ale je neobvyklé, aby spojenci projevovali svoji solidaritu tím, že budou také vypovídat jiné diplomaty. Myslím si, že máme Brity určitě podpořit, ale ne tím, že bychom vypovídali diplomaty,“ domnívá se bývalý šéf české diplomacie. „Musí se rozhodnout suverénně naše země, protože i když jsme spojenci, tak to, jak pomůžeme, je věcí našeho rozhodnutí,“ dodal Svoboda.

Vzájemné vypovídání si diplomatů by podle něj jen vyostřilo situaci. „Jakmile tady uděláme hon na diplomaty a budeme všichni vypovídat ruské diplomaty a ruská strana bude vypovídat diplomaty z druhé strany, tak jenom budeme eskalovat kolo studené války,“ uvedl exministr.

Ministerstvo zahraničí na informace Respektu zatím reagovalo vyjádřením, že na diplomatické úrovni osloveno nebylo. O situaci by měli v pondělí v Bruselu jednat ministři zahraničí zemí Evropské unie.

Svoboda: Ani velvyslanci nevědí, kolik mají na úřadě špionů

Jak výrazné zpravodajské a diplomatické zastoupení Rusko v Česku má, nelze podle Svobody přesně odhadnout. „Máme tři druhy špionů. Nejprve jsou ti deklarovaní, o těch se ví. Potom jsou ti, kteří nejsou deklarovaní, o těch neví hostitelská země. A potom jsou ti, o kterých neví ani hostitelská země, ani velvyslanec vlastní země, ti jsou nasazeni zpravodajskými službami,“ vysvětlil exministr.

„Ta přiznaná (skupina špionů) je přiměřená, o té se ví, ta je reciproční a ta buduje vzájemné vztahy spolupráce mezi zpravodajskými službami. Ale všechny tři množiny existují, takže někdy se může i sám velvyslanec divit, kolik má zpravodajců na svém úřadě,“ uzavřel Svoboda.

Celý rozhovor najdete ve videu v úvodu článku.