Slovenský premiér Fico nabídl svou demisi, má však tři podmínky

Události ČT: Slovenský premiér Fico nabídl svou demisi (zdroj: ČT24)

Slovenský premiér Robert Fico ve středu večer oznámil, že je ochoten podat demisi a vyřešit tak politickou krizi, která nastala po zavraždění novináře Jána Kuciaka. Je ochoten rezignovat už ve čtvrtek, vymínil si však na prezidentovi Kiskovi tři podmínky. Z nich vyplývá jediné – příštího premiéra má vybrat Ficova strana Smer.

Fico oznámil, že je ochoten rezignovat za tří podmínek. Chce, aby prezident Andrej Kiska respektoval výsledek minulých parlamentních voleb a aby respektoval a garantoval v současnosti platnou koaliční smlouvu, která podle Fica zajišťuje chod Slovenské republiky.

Také od Kisky požaduje, aby garantoval, že nového předsedu vlády navrhne Ficova vládní strana Smer-sociální demokracie, která volby v roce 2016 vyhrála. 

„Za těchto podmínek jsem připravený už zítra podat svou demisi,“ řekl Fico poté, co navštívil prezidenta Kisku. „Osobní ambice nesmí být přednější,“ uvedl také s tím, že už ve čtvrtek by představil kandidáta na nového premiéra. Demise premiéra však podle ústavy znamená pád celé vlády.

Ve svém projevu Fico rovněž odmítl obraz Slovenska jako „černé díry“, opozici označil za amatéry. „Považuji za důležité, aby současná vládní koalice nadále naplňovala mandát od voličů. Je naší povinností naplňovat vůli lidí i nadále a nepředávat stát bez jakéhokoliv důvodu opozičním amatérům a křiklounům,“ řekl Fico.

„Robert Fico je politický buldog, nečekal jsem u něj takový strategický tah, ale to, že bude bojovat do konce,“ uvedl v Devadesátce České televize politický analytik z agentury Polis Slovakia Ján Baránek.

„Není to blesk z čistého nebe ale zároveň je to částečné překvapení,“ okomentoval krok Roberta Fica zpravodaj ČT na Slovensku Lukáš Mathé. Podle něj se už opozice chystala na předčasné volby. „Během úterý mluvila o tom, že se musí demokratická opozice spojit proti vládnímu Smeru, bookovala si možné termíny voleb, a najednou přišel Robert Fico s tímto. Myslím, že to nikdo z opozice příliš nečekal, že bude Fico ochoten vzdát se své premiérské funkce,“ řekl zpravodaj České televize. 

Horizont ČT24: Slovenský premiér Fico nabídl svou demisi (zdroj: ČT24)

Deník SME zmínil jako potenciálního nástupce v čele vlády Petera Pellegriniho, dosavadního vicepremiéra pro investice a blízkého spolupracovníka Roberta Fica. „Je to poměrně uznávaná osobnost, je pravděpodobné, že právě on by se mohl zdát příštím slovenským premiérem,“ uvedl zpravodaj ČT Mathé s tím, že ještě se ale podle něj skloňuje jméno ministra financí Petera Kažimíra.

Mluvčí slovenského prezidenta Kisky zatím neuvedl, zda hlava státu bude respektovat podmínky, které si klade premiér Fico pro svou demisi. „Prezident nemá důvod podmínky nepřijmout,“ dodal analytik Baránek.

Slovenský premiér připuštěním svojí demise reagoval na protesty po vraždě novináře Jána Kuciaka, které se otočily proti vládě.  Zásadní rekonstrukci vlády nebo vypsání předčasných voleb před více než týdnem navrhoval prezident Kiska. Premiér Fico za to hlavu státu obvinil například z mocenských her.

Vražda novináře a jeho přítelkyně vyvolala na Slovensku kromě vlny občanských protestů také třenice v koalici. Rezignoval už ministr vnitra Robert Kaliňák, místopředseda Ficovy strany. Také koaliční strana Most-Híd požadovala diskuzi o předčasných volbách. Po středečním prohlášení Fica však Most Híd akceptoval vyjádření premiéra jako možné řešení politické krize.

Popularita Smeru poklesla

Popularita Ficova Smeru po vraždě Kuciaka a po politické krizi výrazně klesla, zůstává však nadále nejoblíbenější politickou stranou na Slovensku. Současná tříčlenná vládní koalice by zároveň přišla o většinu ve sněmovně, vyplývá z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění agentury Focus.

Smer by podle sondáže, kterou agentura uskutečnila v předchozím a tomto týdnu, volilo 20,2 procenta rozhodnutých voličů. V lednové sondáži popularita strany dosáhla 25,5 procenta.

Na druhém místě s podporou 14 procent skončila nejsilnější opoziční strana Svoboda a solidarita (SaS), v lednu její preference dosáhly 13,1 procenta. Pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny v průzkumu překročilo dohromady osm stran. Oproti předchozímu průzkumu si polepšila také krajně pravicová Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko, jejíž podpora dosáhla 10,1 procenta.

Na základě zmiňovaného průzkumu by současná tříčlenná koalice Smeru, Slovenské národní strany a Mostu-Híd měla ve 150členné sněmovně pouze 61 poslanců, zatímco v současnosti jí zastupuje 78 zákonodárců.