Situace na Slovensku znepokojuje europoslance. Pochybují o nezávislém vyšetřování vraždy novináře

Za znepokojivé označil předseda největší politické skupiny v Evropském parlamentu Manfred Weber zjištění delegace poslanců o situaci na Slovensku v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky. Zpráva šestičlenné delegace byla ve středu zveřejněna a europoslanci se jí budou zabývat v rámci odpolední rozpravy.

Zpráva byla dnes (ve středu) ráno publikována a nejvíce znepokojivé jsou v ní tři věci. Zaprvé je to velká nedůvěra slovenských občanů ve vlastní státní instituce…, jmenovitě policie a prokuratura,“ řekl Weberův slovenský kolega z frakce Evropská lidová strana (EPP) Ivan Štefanec.

Podle europoslance Pavla Poce z ČSSD je evropský parlament extrémně alergický na porušování svobody slova. „To v tomto případě je ta nejhorší a nejstrašnější, nejotřesnější forma, která může být. Vražda novináře je prostě hrůza, ať už to bylo z jakéhokoliv důvodu. To je ta první věc.“

„Druhá věc, na kterou jsme alergičtí, je samozřejmě organizovaný zločin a zejména jeho potenciální proliferace do vládních struktur,“ uvedl Poc s tím, že takové podezření v případě Slovenska existuje.

Třetí věcí, na kterou jsou podle Poce všechny struktury EU neuvěřitelně alergické, je zneužívání evropského rozpočtu. „Jsou tam podezření na zneužívání eurodotací v zemědělství, což konstatoval i slovenský Nejvyšší kontrolní úřad,“ pokračoval Štefanec. Jako poslední bod zmínil potřebu mezinárodního vyšetřování kauzy.

Weber nevěří nezávislému vyšetřování. Odstoupení Kaliňáka podle něj nestačí

Pochybnosti ohledně nezávislosti aktuálního vyšetřování vyjádřil i Weber, který ujistil, že iniciativa Evropského parlamentu v této věci bude pokračovat. 

Rezignaci slovenského ministra vnitra Roberta Kaliňáka vidí Weber jako pozitivní, avšak nedostatečnou reakci. Obvinění vznesená v posledním Kuciakově článku s ohledem na evropské fondy bude podle Štefance zkoumat speciální parlamentní výbor TAXE 3.

Stáže pro mladé novináře jako uctění Kuciakovy památky

Skupina EPP také navrhne vytvořit program stáží pro mladé novináře a pojmenovat jej po Kuciakovi. „Tento návrh oficiálně předloží Evropská lidová strana a my věříme, že se nám jej podaří prosadit,“ uvedl Štefanec.

Památku Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové ve středu znovu uctila řada europoslanců, když si na polední blok hlasování přinesli letáky s jejich fotografií a s heslem „AllForJan“ (všichni za Jana).