Potravinová banka v Essenu vyloučila migranty a vyvolala diskusi o chudobě v Německu

Události: Spor kvůli rozdávání potravin (zdroj: ČT24)

Potravinová banka v německém Essenu začne od konce března znovu vydávat jídlo cizincům. Šéf charity to dočasně zakázal. Reagoval tak na strkanice při rozdávání potravin, které podle něj měli na svědomí hlavně mladí přistěhovalci. Situace se teď prý uklidnila. Kontroverzní krok kritizovala i kancléřka Angela Merkelová a řada nevládních organizací. Ty ale zároveň vyčítají vládě, že nedělá dost v boji s chudobou.

Poměr cizinců, kteří chodí do potravinové banky v Essenu, vystoupal v posledních letech ze čtyřiceti procent na tři čtvrtiny. Podle šéfa banky Jörga Sartora odradily konflikty zvlášť mezi mladými muži z řad přistěhovalců tradiční klientelu.

„Celé měsíce jsme se sami ptali: Co se stalo? Proč určití lidé, určití Němci, už nechodí? Proč nechodí babička, proč mladá matka samoživitelka? Nakonec jsme shledali, že jediné, co se změnilo, je počet cizinců,“ řekl Sartor. 

  • Potravinová banka v Essenu je jednou ze zhruba 930 poboček organizace Tafel, která rozdává potřebným potraviny, jež by jinak skončily z různých důvodů v odpadu.

Část veřejnosti tento krok podporuje a Sartor si za ním stojí. Přes tlak politiků, vlnu kritiky i urážky.

Pro jeho krok má pochopení také německá veřejnost. Průzkum veřejného mínění pro deník Bild ukázal, že 52,5 procenta Němců nechápe kritiku kancléřky Merkelové vůči potravinové bance, uvedla agentura ČTK. Stejný názor jako šéfka vlády má 37,3 procenta dotázaných.

Hanlivé nápisy na vozidle essenské potravinové banky (1. března)
Zdroj: Revierfoto/imago stock&people/ČTK

V Berlíně je to jinak

Zatímco šéfovi essenské potravinové banky nadávají kvůli tomu, že vykázal cizince, ředitelce té berlínské kvůli tomu, že svého kolegu kritizovala. Také ona zažila konflikty. Reagovala na ně zavedením pořadníků nebo časového rozvrhu pro dané skupiny lidí.

„Na vrcholu uprchlické krize jsme tu měli celkem o čtyři tisíce lidí více. Pokud na jednom místě zastaví výdej, musí to platit pro všechny, a ne jen pro určité skupiny lidí,“ uvedla. 

Chudí lidé v bohatém státu

Debata o zákazu podle mnohých zakrývá skutečný skandál. Že si v jedné z nejbohatších zemí světa pro jídlo na vyhození pravidelně chodí půldruhého milionu lidí.

„Ukazuje to tlak, který existuje, a jak velké množství lidí je potřebných. Doufám, že se podaří najít řešení, které nebude vylučovat určitou skupinu,“ uvedla kancléřka.

  • Sociální organizace uvedly, že politici by se měli především ptát na to, proč v době hospodářského růstu a rekordní zaměstnanosti musí pomoci potravinových bank využívat kolem 1,5 milionu lidí.
  • Počet poboček organizace Tafel, pod kterou patří potravinové banky, jen mezi lety 1998 a 2008 stoupl ze 155 na 790. 
  • Zvyšuje se počet žen ohrožených chudobou a nyní jich je už kolem 18 procent. 
  • Čtyřicet procent Němců má nižší reálný příjem než před 20 lety.
  • Zdroj: ČTK

Klientů charity přibývá, jídla ubývá. Supermarkety, ze kterých zejména pochází, zlepšily logistiku. Kvůli tlaku na cenu se snaží omezovat přebytky a prošlé potraviny samy nabízejí ve slevách. Fronty jako ta v Essenu ukazují, že dost lidí si ani to nemůže dovolit, uvedl zpravodaj ČT v Německu Václav Černohorský.