Bývalý pacient zastřelil v americkém domově pro válečné veterány ředitelku a dvě psycholožky

Bývalý pacient domova pro válečné veterány v kalifornském Yountville zastřelil v zařízení tři rukojmí a poté i sebe. Muž se v domově dříve účastnil programu pro veterány trpící posttraumatickým syndromem. Úřady uvedly, že šlo o šestatřicetiletého bývalého příslušníka pěchoty Alberta Wonga, který odsloužil rok na misi v Afghánistánu v letech 2011 až 2012, napsala agentura AP.

Wong pronikl do zařízení, kam předtím docházel na terapii, v pátek dopoledne kolem 10:30 místního času (19:30 SEČ) na rozlučkovou oslavu jednoho ze zaměstnanců. Krátce nato byla zaznamenána jeho přestřelka se zástupcem šerifa okresu Napa Valley. Pak se už policistům nepodařilo s Wongem navázat žádný kontakt.

Podle výpovědi jednoho z obyvatel domova, Roda Allena na stanici KPIX-TV, Wong nejprve dovolil některým účastníkům oslavy odejít, tři ženy ale vzal jako rukojmí. Zhruba po osmi hodinách marných snah policejních vyjednavačů o navázání kontaktu s pachatelem byla uvnitř domova objevena mrtvá těla zajatých žen i střelce.

V době střelcova příchodu se na pozemku komplexu veteránů nacházela skupina asi 80 studentů, podařilo se je ale bezpečně evakuovat. Kalifornský guvernér Jerry Brown nařídil stažení vlajek na půl žerdi v hlavním městě státu k uctění obětí.

Mezi oběťmi je psycholožka, která útočníka z programu vyloučila

Podle úřadů a příbuzných jedné z obětí, citovaných agenturou AP, se obětí střelce staly 48letá výkonná ředitelka domova pro veterány Christine Loeberová a 42letá psycholožka Jennifer Golicková, která v zařízení též pracovala. Třetí obětí je 29letá klinická psycholožka Jennifer Gonzalesová, jež rovněž působila v oblasti zdravotní péče o válečné veterány.

Tchán zabité Golickové Bob Golick v rozhovoru řekl, že jeho snacha nedávno Wonga z programu vyloučila. Dodal, že Golicková zatelefonovala svému manželu Markovi, aby mu řekla, že ji drží jako rukojmí bývalý voják. Pak už se neozvala.

  • Zařízení v Yountville je největším domovem pro veterány ve Spojených státech. Žije v něm zhruba 1000 starých, nemocných či postižených vysloužilců z druhé světové války, války v Koreji a Vietnamu i dalších ozbrojených konfliktů, které USA v minulosti vedly.