Zrádce je nebezpečné povolání, komentovala ruská televize Skripalův případ

Události: Britové dál vyšetřují pokus o vraždu Sergeje Skripala (zdroj: ČT24)

Celé dny hlavní ruské televize prakticky mlčely o pokusu zabít bývalého špiona Sergeje Skripala. Ve středečních zprávách ale o věci informoval Kanál 1, jehož komentátor Kiril Kleimenov prohlásil, že stát se zrádcem je nebezpečné. Britští vyšetřovatelé mezitím dál intenzivně vyšetřují okolnosti pokusu o vraždu Skripala a jeho dcery Julie.

Ruský komentátor řekl, že sice nikomu smrt nepřeje, ale chce varovat každého, kdo sní o kariéře dvojitého agenta ve Velké Británii. „Profese zrádce je jednou z nejnebezpečnějších na světě,“ řekl Kleimenov a dodal, že málo z těch, kteří si ji vybrali, žili do zralého stáří.

Ve svém komentáři označil za příčiny Skripalova kritického stavu alkoholismus, drogovou závislost, stres a depresi, které podle komentátora měly vést k srdeční příhodě. Také prohlásil, že profesionální nemoc zrádců jsou sebevraždy.

Britská policie přitom dál pokus o vraždu ruského bývalého dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julie intenzivně vyšetřuje. Pátrání zaměřuje na nervovou látku, kterou byli napadeni, a její možný zdroj. Snaží se také zrekonstruovat poslední dny napadených.

Použita byla vzácná nervová látka

Vyšetřovatelé použitou vzácnou nervovou látku už identifikovali, o jaký jed šlo, ale nezveřejňují. Podle médií nejde ani o sarin, ani o látku VX. Část médií i politiků podezírá právě Rusko, které se od věci razantně distancuje. Britská ministryně vnitra vyzvala ke zdrženlivosti. „Použití nervové látky na britské půdě je nestoudný a riskantní krok. Ale máme-li být při vyšetřování důslední, musíme se vyhnout spekulacím a nechat policii vyšetřovat,“ řekla Amber Ruddová.

Podle listu Daily Telegraph se i sedm let po vydání do Británie Skripal stýkal s důstojníky vojenské rozvědky při ruském velvyslanectví. Mohl být stále aktivní a informace dál předávat Britům. Znal i bezpečnostního konzultanta z firmy, která loni sestavila kontroverzní svazek o údajných vazbách Donalda Trumpa na Moskvu. Dokument kritizovaly obě strany.