„Konec invazi,“ hlásá vůbec první italský černošský senátor, zarytý nacionalista

První italský černošský senátor je nacionalista (zdroj: ČT24)

Itálie má vůbec prvního černošského senátora v moderní historii. Zákonodárcem za nacionalistickou Ligu (dříve Liga severu) se stal v neděli dvaašedesátiletý Toni Iwobi, autor hesla „konec invazi“. Někteří to považují za důkaz, že nacionalismus v zemi není rasistický, pro druhé je to ale známka pokrytectví.

Iwobi pochází z Nigérie a v Itálii žije už 38 let. Do země přišel na studentské vízum. Zpočátku pracoval jako zedník, instalatér nebo uklízeč. Nyní vlastní IT firmu – právě diplom z USA v této oblasti měl již před příchodem do Itálie.

Členem Ligy je už čtvrt století. Má zkušenosti z komunální politiky a pravidelně vystupuje v italské televizi. Ve straně má na starosti migraci a bezpečnostní politiku. Vedl také protiimigrační kampaň Ligy, která měla heslo „konec invazi“.

„Ilegální migrace je porušení zákona! Je to porušení zákona na celém světě kromě této zvláštní země,“ upozorňoval během kampaně Iwobi.

Integrovat se do společnosti trvalo Iwobimu dlouho. Podle italského publicisty žijícího v Česku Andrease Pieralliho je paradoxně i to důvod, proč uvnitř protiimigrační strany volá po zastavení invaze. Podobné příběhy lze podle něj najít i v jiných zemích včetně České republiky.

Pieralli upozornil třeba na případ Tomia Okamury. „Člověk, který přichází z velmi vzdálené kultury a už jen svým vzhledem vyvolává pocit jinakosti – možná že u těchto lidí může být určitá psychická chuť ten rozdíl, který vždycky cítili mezi sebou a většinovou společností, nějak vymazat tím, že budu ještě víc většinoví než oni. Že se integruji do té míry, že budu ještě víc pravicový, než jste vy sami, abyste mi nemohli nikdy říct: jsi jiný,“ míní italský publicista.

Černošský politik slouží Lize jako pojistka

Iwobi se teď stal prvním černošským senátorem v historii Itálie. „Mé díky patří Matteovi Salvinimu, velkému lídrovi, který dovedl Ligu na špici středo-pravé koalice této země!,“ napsal Iwobi na Twitteru.

Některé černošské osobnosti v Itálii přitom Iwobiho kritizují. Patří mezi ně i oblíbený fotbalový útočník ghanského původu narozený v Palermu Mario Balotelli, který na Instagramu napsal, že „Tonimu asi ještě nikdo neřekl, že sám je černý… a že se má stydět“.

Právě původ nově zvoleného senátora ale podle Pieralliho slouží nacionalistické Lize jako protiargument kritikům. „Mají nějakou pojistku, aby mohli říct: podívejte se, vždyť my nejsme proti nim, nejsme proti černým, nejsme proti jiným rasám, ale jsme proti ilegální migraci,“ konstatoval italský publicista.

S někdejší demokratickou ministryní původem z Konga, která působila v kabinetu premiéra Letty, přitom Liga měla hned několik konfliktů. Například za nelichotivou fotomontáž, kde této ministryni přidělali hlavu orangutana, dostal regionální tajemník strany víc než rok vězení a tučnou pokutu.

Fotomontáž bývalé italské ministryně
Zdroj: ČT24/dagospia.com

Itálii zřejmě čeká dlouhé období povolebního vyjednávání

Nedělní parlamentní volby v Itálii vyhrála středopravá koalice. Šéf Ligy Salvini se v úterý prohlásil za jediného kandidáta na premiéra. Za opoziční středopravou koalicí, jejímž členem je také strana Vzhůru, Itálie expremiéra Silvia Berlusconiho, těsně skončilo protestní populistické Hnutí pěti hvězd (M5S).

Žádná z politických sil ale nepřekročila hranici 40 procent potřebnou k pohodlnému sestavení vlády a jedna či druhá bude muset s potenciálními partnery vyjednávat. To bude podle expertů trvat týdny, možná i měsíce.