V chilském Torres del Paine zemřel Čech, v silném větru se pohyboval na okraji skály

V Chile zemřel český turista, který spadl do rokliny v národním parku Torres del Paine na jihu země. Píše o tom místní deník El Pingüino. Podle listu šlo o třiapadesátiletého muže. K neštěstí došlo za špatného počasí a velmi silného větru.

Neštěstí se stalo už v pátek odpoledne, místní tisk o něm ale informoval až v úterý. „Viděl jsem ho, jak spadl do rokliny a padl hlavou ke skále. Byla tam i jeho manželka, snažili jsme se mu dát masáž srdce, ale nepomohlo to,“ řekl místnímu deníku turistický průvodce Hans Hechenleitner, který byl na místě nehody. Podle něj stál muž v silném větru na okraji kopce.

Tělo již bylo převezeno do místní márnice. Následovat má soudní pitva, aby experti zjistili přesnou příčinu úmrtí.

Národní park Torres del Paine, který leží v chilské části Patagonie, byl v roce 1978 prohlášen za biosférickou rezervaci UNESCO. Jeden z nejkrásnějších parků světa navštíví ročně kolem 120 tisíc turistů. Vyhledávají ho hlavně milovníci pěších túr a horolezci. V parku žijí například kondoři nebo různé ohrožené druhy živočichů.

Torres del Paine
Zdroj: Tamara Kejlová

Část parku před 13 lety shořela kvůli turistovi z Česka

Park ale často sužují rozsáhlé požáry. Naposledy v roce 2012, kdy tehdejší chilská ministryně životního prostředí řekla, že bude trvat 30 až 50 let, než se příroda z této katastrofy vzpamatuje. Z neúmyslného založení požáru byl podezřelý izraelský turista.

Ničivý požár zažil park Torres del Paine i v roce 2005, kdy jej svou neopatrností zavinil český turista. Tehdy lehlo popelem téměř 14 tisíc hektarů porostů. Na obnově parku se nakonec podílel i český stát.