OSN kritizuje Česko za diskriminaci Romů i kastrace sexuálních násilníků

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn kritizoval Česko kvůli údajné diskriminaci Romů a segregaci romských dětí ve školách. Ve svém projevu v Radě OSN pro lidská práva, v kterém představil svou každoroční zprávu o stavu lidských práv ve světě, vyzval rovněž k odškodnění násilných sterilizací převážně romských žen a k ukončení programu kastrace mužů usvědčených ze sexuálních trestných činů.

Zajd Raad Husajn věnoval Česku tři věty, v nichž shrnul výtky, které vůči Praze OSN a další organizace vznesly už v minulosti.

„V Česku jsem hluboce znepokojen diskriminací Romů a dlouhodobou segregací romských dětí ve školách, což se podle EU nezměnilo od roku 2011. Připojuji se k výzvám k nápravě a odškodnění tisíců žen – většinou Romek spolu s dalšími, včetně žen s postižením – které byly násilně sterilizovány od 60. let minulého století do roku 2004. Rovněž vyzývám k okamžitému ukončení programu chirurgických kastrací odsouzených pachatelů sexuálních trestných činů,“ prohlásil komisař v pasáži věnované Česku.

Zajd Raad Husajn kritizoval nejen stav lidských práv v zemích, jako jsou Sýrie, Myanmar či Venezuela, ale také represivní politiku zejména vůči migrantům ve Spojených státech a Evropě. V mnoha zemích Evropské unie podle něj nyní politice dominuje trend směrem k „rasismu, xenofobii a podněcování k nenávisti“.

Za přitvrzení migrační politiky kritizoval například Rakousko a Maďarsko. Polsku zase vytkl soudní reformu či nový zákon, který hrozí až tříletým vězením za označování nacistických koncentračních táborů na území Polska za „polské“.

Vydáno pod