Šéf investigativního týmu Aktuality.sk: Policejní razie po třech dnech? Divadlo pro veřejnost

Mnohé kroky slovenské policie v kauze zavražděného novináře Jána Kuciaka podle šéfa investigativního týmu zpravodajského webu Aktuality.sk Marka Vagoviče vzbuzují pochybnosti. Uvedl to ve vysílání ČT24. Razie vůči Italům po třech dnech od nalezení těl Kuciaka a jeho snoubenky vnímá spíše jako divadlo pro uklidnění veřejnosti. Prodleva podle něj mohla představovat prostor pro zametení stop.

Prosím rozveďte nejnovější zjištění o tom, že slovenské úřady dostaly informace o působení italské mafie už v roce 2013. Protože ministr vnitra Robert Kaliňák tvrdí, že příliš informací od Italů nebylo.
Ministr vnitra i policejní prezident v této věci lžou, my máme tu komunikaci mezi italským úřadem boje proti mafii a slovenskou stranou. A z ní jednoznačně vyplývá, že italské úřady informovaly slovenskou policii o tom, kdo je to Antonino Vadala a další lidé, kteří působí na Slovensku, a o jejich kontaktech s mafií.

Dokonce tam byl připomenutý rozsudek, že pan Vadala měl napomáhat mafii. Je to tam poměrně podrobně rozvedené. Takže ta obrana slovenské policie a ministerstva vnitra je úplně zavádějící.

Studio ČT24 s novinářkou Miroslavou Kernovou k roli médií na Slovensku (zdroj: ČT24)

A jak na tato vaše zjištění reagují dotčení politici a policisté?
Ve chvíli, kdy jsme to zveřejnili, jsem už nezachytil žádnou reakci. Od té doby se k tomu žádným způsobem nevyjadřovali. Sám jsem zvědavý, jakou strategii zvolí, protože my těmi dokumenty disponujeme. Jsou to úřední dokumenty. Kdybychom si nebyli jistí, tak to samozřejmě nezveřejníme.

Na čem dalším teď pracuje váš investigativní tým? Jsou to právě kontakty italské mafie třeba na vrcholné politiky nebo na lidi, kteří jsou spojeni s vrcholnými politiky na Slovensku?
My už nepracujeme sami na tomto tématu. Vznikl mezinárodní tým investigativních novinářů, ve kterém jsou i novináři z České republiky a v podstatě se snažíme pokračovat nějakým způsobem v tom článku, který už Ján Kuciak nedokončil. On tam mnohé věci jen načrtnul, například co se týká čerpání dotací přes eurofondy, ale snažíme se jít i jinými směry v kontextu toho tématu, které on otevřel.

Rozhovor s šéfem investigativního týmu portálu Aktuality.sk (zdroj: ČT24)

Jak těžké je dostávat se v této vyhrocené době k takovým informacím? Jsou ty stopy stále žhavé, anebo už máte signály o tom, že se někdo snaží stopy zametat?
Přímý důkaz, že se snaží někdo stopy zametat, samozřejmě nemáme, ale pochybnosti vzbuzují mnohé kroky slovenské policie. Jednak účast šéfa protikorupční jednotky NAKA krátce potom, co byla objevena těla zavražděných, na místě činu. To vzbuzuje pochybnost přinejmenším kvůli tomu, že manželka tohoto pana Krajmera podniká s jednou silnou, vlivnou oligarchickou skupinou v okolí Nitry okolo pana Bödöra, o kterých i Ján Kuciak psal.

Další věc je, že policejní prezident celý minulý týden komunikačně velmi nešťastně mluvil o této věci. Mluvil o nějaké drogové stopě, drogových dealerech, ukázalo se, že to byla úplná hloupost. Čili přímo o zametání stop bych nemluvil, ale je tam vícero pochybností, které v nás nevzbuzují důvěru, že policie důsledně dělá, co má.

A nakonec i ty razie, které udělala vůči Italům, kteří podnikají na Slovensku a o kterých Ján Kuciak psal, přišly až tři dny po objevení těl. Už se nám zdá, že to bylo spíše už jen takové divadlo na uklidnění veřejnosti. Ti dotčení dostali dostatečně dlouhý čas na to, aby mohli nějakým způsobem zametat stopy.

Někteří opoziční politici naznačují, že se Krajmer na místě činu objevil jen proto, že policie mohla odposlouchávat přímo Jána Kuciaka nebo celou vaší redakci. Prověřovali jste to?
Zatím k tomuto nemáme nic relevantního, abychom mohli něco takového říct. Investigativní novinář pracuje a počítá s tím, že ho může někdo odposlouchávat. Já si spíše myslím, že pokud někdo věděl, na čem Ján Kuciak pracuje, tak to mohlo být jednak z jeho komunikace s policejními složkami, s prokuraturou a soudy na východním Slovensku. Máme informace, že opravdu tam ta italská komunita měla své informátory a někdo viděl, na co vše se ptá a co všechno ví.

Stejně tak Ján Kuciak některé věci komunikoval e-mailem i s námi v rámci redakce. Včetně toho textu, který už nestihl dokončit. Takže nevím, jestli tam bylo přímo odposlouchávání, ale existuje množství jiných způsobů, jakými mohl někdo vědět, na čem pracuje.