Italové si volí parlament, hrozí volební pat

Italové volí nový parlament (zdroj: ČT24)

Úderem sedmé hodiny ranní se po celé Itálii otevřely volební místnosti. Nové složení parlamentu může vybírat kolem 51 milionů oprávněných voličů. Hlasování skončí hodinu před půlnocí, první povolební odhady budou zveřejněny okamžitě, první předběžné výsledky by měly být známy v pondělí ráno.

O přízeň voličů se v Itálii ucházejí tři hlavní politické bloky. Kromě středolevé koalice, jíž dominuje dosavadní vládní Demokratická strana (PD) expremiéra Mattea Renziho, mají největší šanci na úspěch populistické Hnutí pěti hvězd (M5S) a favorizovaná středopravá koalice kolem strany Vzhůru, Itálie bývalého předsedy vlády Silvia Berlusconiho.

Analytici odhadují, že žádný z bloků nezíská parlamentní většinu a volby skončí patem. Největšími tématy kampaně byla hospodářská situace a migrace. Právě kvůli svému postoji v otázce migrace by značnou podporu mohla podle průzkumů získat protiimigrační Liga (dříve Liga severu) Mattea Salviniho. 

Parlamentní volby v Itálii
Zdroj: ČTK/AP/Matteo Bazzi

Berlusconiho ve volební místnosti zaskočila aktivistka

Berlusconiho ve volební místnosti překvapil protest polonahé aktivistky, která se podle listu La Repubblica hlásí k hnutí Femen. Po příchodu expremiéra do milánské volební místnosti vyskočila na stůl před něj a křičela, že on i jeho doba už minula.

Heslo „Berlusconi, jsi prošlý“ měla napsáno také černou barvou na hrudi. Podle listu La Repubblica byla aktivistkou třicetiletá žena francouzsko-alžírského původu s francouzským občanstvím. Pro expremiéra to nebyl první podobný zážitek. Už v roce 2013 se k němu při volbách vrhly tři feministky z ukrajinské skupiny Femen s obnaženým poprsím.

V poledne byla volební účast podle ministerstva vnitra 19,4 procenta, tedy více než v roce 2013, kdy do 12 hodin přišlo k urnám 14,9 procenta voličů. Tehdy se ovšem kromě neděle volilo i v pondělí.