K pátečnímu útoku v Burkině Faso se přihlásili islamisté z Mali

K pátečnímu útoku na sídlo generálního štábu armády a na francouzskou ambasádu v hlavním městě Burkiny Fasa se v sobotu přihlásila prostřednictvím mauretánské tiskové agentury teroristická Skupina na podporu islámu a muslimů. Při útoku zemřelo šestnáct lidí – osm islamistů a osm členů burkinafaských ozbrojených složek.

Skupina na podporu islámu a muslimů v prohlášení uvedla, že útok provedla „v reakci na smrt několika svých velitelů při útoku francouzské armády na severu Mali před dvěma týdny“.

V polovině února bylo při letecké a pozemní operaci francouzské armády na severovýchodě Mali u hranic s Alžírskem „zabito anebo zajato“ podle francouzského generálního štábu zhruba dvacet islamistů, připomněla agentura AFP.

Francouzská ambasáda se stala terčem útoku v pátek kolem 10:15 místního času. Podle svědků incidentu, kteří poskytli rozhovor státní televizi, radikálové přijeli v pickupu a křičeli „Alláhu akbar“. Útočníci stříleli také na radnici, kde rozbili okna. 

Kolem poledne výstřely ustaly. Lidé v okolí incidentu utíkali na ulici ze svých kanceláří a nad francouzskou ambasádou kroužil vrtulník. Francouzské úřady oznámily, že žádný občan Francie nezemřel.