Při tureckých náletech v syrském Afrínu zemřely tři desítky členů provládních jednotek

Při útocích tureckého letectva na region Afrín na severozápadě Sýrie zahynulo nejméně 36 příslušníků provládních jednotek. Informovaly o tom agentury s odkazem na exilovou Syrskou organizaci pro lidská práva (SOHR). Boje zesílily i ve východní Ghútě, kde má od úterý platit Ruskem vyhlášené příměří.

Podle SOHR je to za poslední dva dny třetí útok na provládní síly. Ty vstoupily do Afrínu minulý týden, aby podpořily kurdské milice YPG, které se snaží odrazit ofenzivu, již v Afrínu vede turecká armáda a s ní spojené syrské milice.

Turecko zahájilo ofenzivu proti syrským Kurdům 20. ledna. Jejím cílem je vytlačit z pohraničního Afrínu milice YPG, které Ankara řadí k teroristům. O měsíc později turecký prezident Recep Tayyip Erdogan oznámil, že armáda obsadí Afrín a že operace bude rychlá.

SOHR: Pozemní boje ve východní Ghútě zesílily

SOHR zároveň informovala, že ozbrojené síly syrské vlády v sobotu získaly kontrolu nad městem Aš-Šajfúníja ve východní Ghútě, oblasti poblíž metropole Damašku.

Syrský prezident Bašár Asad zahájil s podporou Ruska leteckou ofenzivu ve východní Ghútě 18. února. Nálety si od té doby podle Syrské civilní obrany působící na straně povstalců vyžádaly životy 674 civilistů (z toho přes 150 dětí).

Letecká operace je podle provládních médií předehrou k pozemní ofenzivě. Syrská vláda dosud spuštění pozemní ofenzivy neoznámila.

„Pozemní útoky prorežimních sil za posledních 48 hodin nabraly na intenzitě,“ informovala SOHR. Uvedla také, že po boku vládních ozbrojenců jsou na místě ruští poradci, pozemní boje doprovází letecké údery a silné ostřelování. Jen za sobotu zemřelo podle organizace šest civilistů.

Povstalci tvoření protivládními rebely a islamistickými skupinami ovládají třetinu východní Ghúty. Zbylé dvě má pod kontrolou syrská vláda. Ta se snaží odříznout oblast Marž na jihovýchodě a město Duma a okolí na severu, kde bydlí nejvíce obyvatel, a získat nad nimi kontrolu, tvrdí SOHR.

Od úterý, kdy má v oblasti na žádost Ruska každý den platit pětihodinový humanitární klid zbraní, pozemní boje zesílily, zatímco nápor letecké ofenzivy polevil. Podle SOHR i přes klid zbraní nikdo zónu obsazenou povstalci neopustil, ani do ní nevjel žádný humanitární konvoj. Syrská média informovala o tom, že z oblasti ostřelované rebely se podařilo uprchnout dvěma dětem.