Slovensko se rozloučilo se zavražděným novinářem Kuciakem

Speciální vysílání: Slovensko se loučí se zavražděným novinářem (zdroj: ČT24)

Ve slovenské obci Štiavnik u Bytče proběhlo poslední rozloučení s 27letým novinářem Jánem Kuciakem. Smuteční obřad začal mší v kostele svatého Františka. Už v pátek se ve vsi Gregorovce na východním Slovensku konal pohřeb jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Desetitisíce lidí ve stejný den uctily památku zavražděné dvojice na pietních akcích, které se konaly na Slovensku i v zahraničí.

Rodina Jána Kuciaka podle redaktorky ČT Terezy Krumpholzové požádala novináře, aby nepořizovali záznam přímo ze smuteční síně a ze mše v kostele. Tu vedl arcibiskup a předseda Konference biskupů Slovenska Stanislav Zvolenský.

„Útok na novináře pokládám za útok na svobodu. Hledat a psát pravdu je nevděčná služba. Kdokoliv sahá na jejich životy, sahá i na svobodu Slovenska. To nesmíme dopustit,“ řekl během mše Zvolenský. 

Události k dění posledních dní kolem vraždy Kuciaka (zdroj: ČT24)

Na smuteční akci dorazily stovky lidí. Už zhruba hodinu před zahájením smutečního obřadu se u hřbitova ve Štiavniku začali scházet smuteční hosté, mnozí z nich přinesli věnce, květiny a kytice. Lidé se tísnili v kostele i na jeho balkoně a schodech. Další, kteří se nedostali dovnitř, poslouchali mši na prostranství před kostelem. Řada lidí se jen stěží ubránila slzám.

Rakev s ostatky Kuciaka byla po skončení mše a po rozloučení příbuzných a dalších hostů v domě smutku uložena do hrobu na místním hřbitově za zvonění kostelních zvonů.

Na místě byla asi dvacítka policistů, kteří hlídali klidný průběh a dohlíželi na dopravu, podotkla redaktorka ČT.

Na pohřeb krátce před 15. hodinou přijeli i novinářovi kolegové z webu Aktuality.sk. „Všechny nás to zlomilo. (…) Je to strašně smutná událost, která nám velmi ublížila, a vzpamatováváme se z toho, snažíme se znovu nakopnout, abychom pokračovali v práci,“ uvedl šéfredaktor serveru Aktuality.sk Peter Bárdy a zmínil plán vytvořit mezinárodní tým
investigativních novinářů.

„Celý příběh musíme dovést do konce,“ podotkl k dokončení práce, kterou Ján Kuciak začal.