Střelec na univerzitě v Michiganu zabil dva lidi. Je na útěku

Na univerzitě v americkém Michiganu zastřelil útočník dva lidi. Policie na Twitteru varovala před střelcem na útěku. Podle dostupných informací oběťmi nejsou studenti univerzity, ale mělo jít o spor v rodině. K útoku došlo jen pár týdnů po střelbě na parklandské škole na Floridě, při níž zemřelo sedmnáct lidí.

Americká policie v pátek zasahovala na univerzitě v michiganském městě Mount Pleasant, kde byli zabiti dva lidé. Policie varovala před devatenáctiletým mužem tmavé pleti, který je na útěku a může být nebezpečný. Podle dostupných informací mrtví nejsou studenti, případ souvisí se sporem v rodině.

Univerzita vyhlásila poplach a vyzvala všechny, aby se ukryli. Škola na Twitteru sdělila, že dostala hlášení o střelbě na jedné ze studentských kolejí a že střelec je na útěku.

„Všichni zůstaňte uvnitř a zamkněte se. Neopouštějte budovu, ve které jste, a nechoďte po kampusu,“ varovala michiganská policie.  

Škola v tiskovém prohlášení oznámila, že incident se stal na jedné ze studentských kolejí. Incident se stal poslední den výuky před jarními prázdninami. Vzhledem k tomu, že kampus univerzity zůstal nadále uzavřený, vyzvala správa školy, aby se rodiče a příbuzní, kteří si pro své potomky přijeli, prozatím uchýlili do místního hotelu.

K útoku došlo jen zhruba dva týdny poté, co devatenáctiletý Nikolas Cruz zaútočil na střední školu Marjory Stoneman Douglas ve floridském Parklandu. Po dopadení byl obviněn ze sedmnáctinásobné úkladné vraždy. 

Incident vyvolal vlnu protestů. Přeživší střelby v Parklandu odstartovali kampaň s názvem ‚Už nikdy'. Požadují přísnější pravidla pro držení zbraní. Odmítají nečinně sedět v lavicích a bát se chodit do školy.

Ve Washingtonu o pár dní později několik desítek studentů zalehlo na chodníku před Bílým domem, aby podpořili své volání po omezení prodeje zbraní. Někteří měli zkřížené ruce na prsou, jeden z nich držel v ruce nápis „Jsem na řadě?“ Protest podpořili jejich rodiče a učitelé.