Předseda EP Tajani by mohl být italským premiérem, kývl na Berlusconiho nabídku

Pokud v nedělních italských volbách uspěje favorizovaná středopravá koalice expremiéra Silvia Berlusconiho, novým šéfem vlády se stane současný předseda Evropského parlamentu (EP) Antonio Tajani. Dlouholetý Berlusconiho spolupracovník oficiálně kývl na nabídku funkce, kterou sám lídr hnutí nemůže vykonávat kvůli soudnímu zákazu.

„Řekl jsem mu, že jsem ochoten sloužit Itálii,“ napsal Tajani na sociální síti Twitter, kde zároveň Berlusconimu poděkoval za „gesto velkého respektu“.

Několikanásobný italský premiér a mediální magnát, který dva dny před volbami absolvuje závěrečná mediální vystoupení, rozhodnutí ocenil. „Vím, že je škoda brát Antonia Tajaniho Evropě, ale je to v nejlepším zájmu Itálie,“ konstatoval jednaosmdesátiletý Berlusconi.

Středopravé koalici tvořené vedle jeho strany Vzhůru, Itálie protiimigrační Ligou (dříve známá jako Liga Severu) a několika menšími stranami přisuzují poslední průzkumy zisk okolo 37 procent hlasů. Podle analytiků však podobný výsledek nemusí stačit k získání parlamentní většiny a volby mohou přinést při očekávaném druhém místě populistického Hnutí pěti hvězd patovou situaci.

Čtyřiašedesátiletý Tajani byl do EP zvolen v roce 1994 a většinu své politické kariéry strávil v Bruselu. V pozici předsedy parlamentu nahradil před rokem Martina Schulze, který se vrátil do německé politiky. Tajaniho výrazně proevropské smýšlení však může být problémem pro Ligu či menší koaliční stranu Bratři Itálie.

Silvio Berlusconi
Zdroj: Remo Casilli/Reuters

NYT píší o tajemném muži, který z pozadí řídí Hnutí pěti hvězd

Populistickému Hnutí pěti hvezd (M5S), které by mohlo ve volbách skončit druhé, se věnuje americký deník The New York Times (NYT). Konkrétně píše o jednom z členů hnutí, kterým je Davide Casaleggio a jehož malá milánská firma má podle deníku pod kontrolou vnitrostranické hlasování, kandidáty i formování politik této největší italské strany.

Casaleggio by mohl být nejmocnějším mužem Itálie, ale jen málokdo ho zná, napsal list The New York Times. Vyhledávají jej velvyslanci cizích zemí, ačkoli žádnou veřejnou funkci nezastává. Casaleggio sám tvrdí, že je prostým členem hnutí, jemuž dobrovolně a bez úplaty poskytuje technickou podporu.

Hnutí pěti hvězd vzniklo před osmi lety a evropský establishment si s ním od té doby neví rady. M5S se propaguje jako protestní strana, která by mohla obrodit italskou politiku a jež stojí na internetové platformě. Ihned získala podporu, zejména mezi mladými, prezentovala se totiž jako skutečně transparentní a rovnostářské hnutí, jehož členové o kandidátech i stanoviscích hlasují prostřednictvím internetu.

Dvaačtyřicetiletý Casaleggio je podle NYT patrně nejmocnějším italským „ajťákem“. Ti, kdo z M5S odešli, spolu s kritiky tvrdí, že milánský konzultant bez charismatu je v rámci orwellovské strany, která by mohla otřást celou Evropou, odvarem Velkého bratra. Z dokumentů, jež zveřejnil italský tisk, vyplývá, že Casaleggio má společnost, která internetovou platformu hnutí spravuje, zcela pod kontrolou.

Předseda M5S Luigi Di Maio, zakladatel Beppe Grillo a Davide Casaleggio
Zdroj: Tony Gentile/Reuters

Kritici: Neposlušní členové jsou vylučováni

Bývalí členové M5S uvedli, že za nitky v pozadí tahá právě on - prý protlačuje přísnou stranickou linii a vylučuje ty, kteří se jí nechtějí podřídit. Političtí dezertéři dokonce vyslovili podezření, že internetová hlasování jsou manipulována, což Casaleggio a M5S odmítají.

Například Giovanni Favia, bývalý funkcionář M5S z Bologně, uvedl, že jeho podezření, že Casaleggio hlasování manipuluje, jen uspíšilo jeho vyloučení ze strany. Dodává, že od té doby věci ještě nabyly na podivnosti. „Casaleggio vlastní společnost, která kontroluje hnutí, ale to je přitom jeho klientem,“ říká a dále pokládá otázku, zda politické konexe Casaleggiově firmě nepřihrály další výhodné reklamní možnosti či klienty.

„Má přístup ke všemu, k celé infrastruktuře,“ uvedl novinář Jacopo Iacoboni, autor knihy L'Esperimento (Experiment), v níž M5S kriticky hodnotí. „To on rozhoduje, kdo bude kandidovat a kdo ne. To on je šéf,“ dodává.

Znepokojení evropští investoři a politici si stále nejsou jisti, jaká stanoviska M5S zaujímá k euru, migraci, očkování, Rusku a mnoha dalším otázkám.