Slovenská vládní koalice přišla kvůli článku Kuciaka o jednoho poslance, většinu si udrží

Slovenská koalice premiéra Roberta Fica přišla ve sněmovně o jednoho poslance, v Národní radě si ale nadále udrží těsnou většinu. Poslanec Igor Janckulík oznámil odchod z poslaneckého klubu vládní strany Most-Híd, v parlamentu bude působit jako nezařazený poslanec. Své rozhodnutí oznámil v souvislosti s prací zavražděného novináře Jána Kuciaka, který ve svém nedokončeném článku mimo jiné upozornil na vazby spolupracovníků premiéra Fica na italské podnikatele spojované s mafií.

„Považuji za nepřípustné, aby osoby na nejvyšších a citlivých postech měly spojení s mimořádně pochybnými osobami, které jsou důvodně podezřelé z napojení na mafii,“ napsal Janckulík na sociální síti Facebook.

Koalice tří stran (Smer - sociálna demokracia, Slovenská národná strana a Most-Híd) tak bude mít ve 150členné sněmovně nově 78 poslanců. Při hlasování sněmovny koalici obvykle podporuje i několik nezařazených zákonodárců.

Janckulík ve volbách kandidoval za stranu Sieť, která po vnitrostranickém rozkolu přišla o většinu poslanců a následně vypadla z koalice. Janckulík spolu s několika dalšími kolegy ze strany Sieť pak vstoupil do klubu strany Most-Híd. 

Podnikatelské vazby na italského podnikatele Antonina Vadalu, který byl podle Kuciakových informací přímo napojen na kalábrijskou mafii, měli v minulosti tajemník bezpečnostní rady státu Viliam Jasaň a hlavní státní poradkyně Mária Trošková. Ta měla podle své matky s Vadalou v minulosti i milostný vztah. Jasaň a Trošková ve společném prohlášení tento týden oznámili, že do vyšetření kauzy dočasně opustili své posty na úřadu vlády.

Kvůli vraždě novináře Kuciaka ve středu oznámil rezignaci ministr kultury a někdejší místopředseda strany Smer-SD Marek Maďarič. Most-Híd zase vybídl k rezignaci ministra vnitra Roberta Kaliňáka, který je současně místopředsedou Ficovy strany Smer-SD. Jinak prý hrozí protestní rezignace ministryně spravedlnosti za Most-Híd Lucie Žitňanské.

Šéf RSF Ficovi: Omluvte se za urážky novinářů

Generální tajemník organizace Reportéři bez hranic (RSF) Christophe Deloire osobně vyzval slovenského premiéra Roberta Fica, aby se omluvil za své dřívější urážky novinářů. Deloire tak podle listu Denník N učinil na páteční schůzce s Ficem, který ho po vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka přijal spolu se zástupcem Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) pro svobodu médií a zástupkyní Evropského centra pro svobodu tisku a médií.

Deloire podle agentury AP odsoudil „hroznou atmosféru, kterou vůči novinářům“ vytvářejí lídři vlád v Maďarsku, Polsku, České republice a na Slovensku. V této souvislosti šéf RSF konstatoval, že „si přece jen myslíme, že byste měli vyjádřit lítost a omluvit se za urážky vůči novinářům při různých příležitostech.“

Zároveň prohlásil, že Ficovou povinností je „zajistit, aby justiční systém mohl usvědčit (Kuciakovy) vrahy, a jeho povinností je i chránit novináře, kteří vyšetřují daňové podvody a korupci“.

Slovenský premiér ale později popřel, že na schůzce výzva k omluvě zazněla. „Je mi líto dezinterpretace obsahu setkání. Na setkání nezazněla výzva k omluvě novinářům za některé výroky z minulosti na jejich adresu,“ uvedl Fico v prohlášení.

Fico má s pracovníky médií dlouhodobě napjaté vztahy. Například předloni, kdy média upozornila na podezření z předražení akcí v souvislosti se slovenským předsednictvím v Radě EU, Fico novináře nazval špinavými protislovenskými prostitutkami.

Flutura Kusariová z Evropského centra pro svobodu tisku a médií se zase zajímala o to, zda stát neselhal, když Kuciak upozorňoval na výhrůžky od kontroverzního slovenského podnikatele. Fico odpověděl, že policie to nevyhodnotila jako reálnou hrozbu, ale jako roztržku s podnikatelem.

Kuciak loni na sociální síti napsal, že na podnikatele Mariána Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi. Kočner po vraždě novináře odmítl, že reportérovi vyhrožoval.

Potrestání objednavatelů vraždy Kuciaka a jeho snoubenky požaduje i Rakouský novinářský klub (ÖJC). Tvrdí přitom, že slovenská vláda osoby v pozadí dvojí vraždy kryje. Rakouská vláda by podle novinářského sdružení měla téma vražd novinářů nastolit na summitu EU.