Ficova vláda situaci nemůže ustát, říká šéfredaktor Denníku N

Kostolný: Slovenská vláda situaci po vraždě Jána Kuciaka nemůže ustát (zdroj: ČT24)

Situaci po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně nemůže vláda Roberta Fica ustát, odhaduje šéfredaktor slovenského Denníku N Matúš Kostolný. Vyzdvihnul vlnu solidarity a podpory, kterou slovenská veřejnost po Kuciakově vraždě projevuje.

„Je to kombinace hrozných věcí, které se na Slovensku dosud neděly. Jde o něco mimořádného a neuvěřitelného, vláda nemá podle mě šanci to ustát,“ uvedl Kostolný v rozhovoru pro Českou televizi. Prvním signálem bylo podle něj odstoupení ministra kultury a bývalého místopředsedy strany Smer-SD Marka Maďariče.

Menší slovenská vládní strana Most-Híd už také opatrně vystoupila s požadavkem rezignace ministra vnitra Roberta Kaliňáka o doplnění vyšetřovacího týmu o experty ze zahraničí. Odchod Kaliňáka, který je zároveň místopředsedou nejsilnější vládní strany Smer-sociální demokracie (Smer-SD) premiéra Roberta Fica, požaduje také opozice.

Kostolný si všímá především politické odpovědnosti Roberta Fica, který svým vystupováním vůči novinářům v posledních letech vytvořil nepřátelskou atmosféru a dosud to podle Kostolného ještě nepochopil. „Dosud se ani neomluvil, neudělal vůbec nic, co by naznačovalo, že pochopil, že není v pořádku, aby v demokratické evropské zemi považoval premiér novináře za nepřátele,“ zmínil šéfredaktor Denníku N.

Slovenský politolog: Vražda otřásla slovenskou společností (zdroj: ČT24)
Otřes společnosti je možná silnější než cokoli, co jsme za posledních 20 let zažili. Najednou jsme se dotkli nejen hrůzy oné vraždy, ale také toho, jak si tu vládní moc šafaří jako v nějakém kyrgyzském pašalíku.
Samuel Abrahám
slovenský politolog

Vidí ale ještě jeden rozměr, který podle něj neumožňuje vládě další pokračování. „A sice že tu skutečně operuje italská mafie, má kontakty na lidi blízko premiéra Fica a zjevně musela mít i krytí od regionálních prokurátorů a představitelů státu, protože by jinak už dávno v minulosti museli být stíháni,“ zdůraznil Kostolný.

Ve více než desítce měst nejen na Slovensku se během pátečního odpoledne uskuteční shromáždění k uctění památky novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové, kteří byli minulý týden zastřeleni. Vyšetřovatelé zatím vycházejí hlavně z toho, že důvodem k vraždě mohla být novinářova snaha odhalovat organizovaný zločin.

V souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka už zadržela slovenská policie při raziích na východě země sedm lidí. Měl by mezi nimi být také italský podnikatel Antonino Vadala, o kterém zavražděný psal, a dva jeho příbuzní.

Na nedostatky provázející dotace ve slovenském zemědělství upozornil i tamní Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ján Kuciak psal ve svém nedokončeném článku právě o možném zneužívání evropských dotací firmami italských podnikatelů spojovaných s mafií. O možné zneužívání evropských fondů na Slovensku se zajímá také Evropské komise.