Lvi přežili strádání v Mosulu a Aleppu, čeká je klidný život v africké savaně

Horizont ČT24: Lvy zachráněné v Sýrii a Iráku čeká život v africké savaně (zdroj: ČT24)

Když se před rokem lidé po dlouhých bojích vrátili do zoo v iráckém Mosulu, našli tam jen dvě podvyživená zvířata. Další podobně zbídačená pak v létě veterináři zachránili ze syrského Aleppa. Dvojici lvů z obou míst se od té doby fyzické i psychické šrámy zahojily a oba se tak mohli vydat do nového domova uprostřed africké přírody.

Jejich první pohledy na nový domov byly ještě nejisté. Vysoké ploty oba lvi důvěrně znají, africkou savanu, která je mezi nimi, ale viděli poprvé v životě.

Simba a Saíd se narodili v zajetí, ale hlavně ve špatnou chvíli a na špatném místě. Simbu zachránili na poslední chvíli z iráckého Mosulu. Když se do opuštěné zoo před rokem po měsících bojů s takzvaným Islámským státem poprvé vrátili lidé, byl naživu jen on a medvědice Lula.

Čtyřletý Simba si už užívá prostředí africké savany
Zdroj: Themba Hadebe/ČTK/AP

„Hlídač je krmil, ale pak už mohli své zbytky nosit jen sousedé. A když boje ještě zesílily, nechodil sem už nikdo,“ říká majitel mosulské zoo Abú Omar. Zavolal záchranáře, kteří zvířata ošetřili a převezli do bezpečí.

Simba v zuboženém stavu v mosulské zoo
Zdroj: ČT24

V Jordánsku se pak Simba poprvé setkal se Saídem, který měl za sebou podobné strádání. „Ani jeden sem nepřišel s otevřenými ranami, což je dobře, protože ze Sýrie sem přivezli zraněná zvířata. Byli ale naprosto dehydrovaní a opravdu velmi hubení. Byly na nich vidět všechny kosti,“ popisuje ošetřovatelka Diana Bernasová.

Dvouletý Saíd zažil bombardování syrského Aleppa. Ani o zdejší zábavní park se během bojů majitelé nedokázali postarat. Spolu se Saídem přežilo 13 zvířat, včetně březí lvice, která později porodila zdravé mládě.

Zachránění lvi mají to nejhorší za sebou
Zdroj: ČT24

Samcům v Jordánsku spravili zničené zuby, takže mohli nabrat sílu ze skopového masa. Během půl roku byli připravení na další stěhování, tentokrát už do trvalého domova.

Během jediného dne se z Blízkého východu dostali do Jihoafrické republiky. V nových výbězích si zvykají na sousedy – asi osmdesát lvů z cirkusů nebo zoologických zahrad po celém světě.