Útočník z Hamburku, který chtěl zabít co nejvíce křesťanů, dostal doživotí

Soud poslal na doživotí do vězení sedmadvacetiletého útočníka z Hamburku Ahmada Alhawa. Palestinec loni v tomto severoněmeckém městě ve jménu světového džihádu jednoho člověka ubodal a šest dalších zranil. Alhaw, který svou vinu během procesu doznal, chtěl podle vyšetřovatelů zabít co nejvíce křesťanů.

Soud jej shledal vinným z vraždy, šesti pokusů o vraždu a šestinásobného ublížení na těle. Mladý Palestinec, který se zřejmě zradikalizoval sám, si loni na konci července v jednom hamburském supermarketu z nabízeného sortimentu vzal kuchyňský nůž s asi dvaceticentimetrovým ostřím, kterým okamžitě začal útočit.

Násilnému činu na místě podlehl Mathias P., na kterého Ahmad A. zaútočil jako na prvního, život ohrožující zranění utrpěl i další nakupující. Útočník pak zranil ještě pět lidí, než byl kolemjdoucími přemožen a zadržen.

Ahmad A. svůj čin vnímal jako „vůli boží“, „příspěvek ke světovému džihádu“ a jako odplatu za bezpráví, kterému jsou podle něj ve světě vystaveni muslimové. To během procesu potvrdil i jeho právní zástupce, který uvedl, že z hlediska obžalovaného měly činy náboženské pozadí.

Pro zapojení Ahmada A. – který v Německu nedostal azyl, ale nemohl se kvůli chybějícím dokladům vrátit do vlasti – do teroristické organizace typu Islámského státu (IS) se nenašly důkazy. 

Německo v posledních letech zasáhlo několik islamistických teroristických činů. Při nejkrvavějším z nich v prosinci 2016, kdy v Berlíně najel kamion do davu na vánočních trzích, zemřelo 12 lidí a desítky dalších byly zraněny.