Kim Čong-un i Kim Čong-il cestovali na pasy orazítkované v Praze. Jako Brazilci

Události: Kimové cestovali s pasy vystavenými v Praze (zdroj: ČT24)

Oba poslední severokorejští diktátoři měli v 90. letech falešné brazilské pasy vydané v Praze. Kim Čong-un a jeho otec Kim Čong-il je mohli používat při žádostech o víza na Západ. Že fotografie na unikátních dokumentech skutečně patří jim, potvrdila technologie porovnání obličejů.

Josef Pwag narozený v Sao Paulu, pravým jménem Kim Čong-un, diktátor ze Severní Koreje. A další brazilský rodák Ijong Tchoi, ve skutečnosti Kimův otec a předchůdce. Pasy, které se poprvé objevily na veřejnosti, orazítkovala brazilská ambasáda v Praze. Tehdejšímu vůdci severokorejského režimu a jeho asi třináctiletému synovi je vydala 26. února 1996.

Pas Kim Čong-una
Zdroj: ČT24
Pas Kim Čong-ila
Zdroj: ČT24

Kim Čong-un studoval tou dobou pod jiným smyšleným jménem ve Švýcarsku. A Prahu mohl několikrát navštívit. „Je velmi málo pravděpodobné, že Kim Čong-un s Kim Čong-ilem si přijeli do Prahy vyzvednout brazilský pas osobně. Já se domnívám, že s největší pravděpodobností tam šlo o korupci,“ poznamenal koreanista Jaromír Chlada.

Česká metropole byla také jedním z mála míst v Evropě, kde mohl přistát severokorejský letoun. Před 34 lety do Prahy zavítal i zakladatel komunistického režimu. Ten ale kvůli strachu z létání přijel vlakem. A vazby trvají do dneška. Severokorejské velvyslanectví v Praze vede už tři roky Kim Ir-senův syn.